SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. maijā, 2008
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
1
2
1
2

Atbalsts "Natura 2000" teritorijas sakopšanai

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Vides ministrijas (VM) izstrādātie Ministru kabineta noteikumu projekti:

1. "Noteikumi par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma apakšaktivitāti 3.4.1.2.1. "Natura 2000 teritoriju aizsardzības administratīvās infrastruktūras izveide"",

2. "Noteikumi par darbības programmas " Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma apakšaktivitāti 3.4.1.2.2. "Antropogēno slodzi samazinošās, izglītojošās un informatīvās infrastruktūras izveide"".

Šīs aktivitātes ietvaros īstenotie projekti tiks finansēti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem un to īstenošanai laikā no 2007. līdz 2013. gadam pieejamais publiskais finansējums no ERAF līdzekļiem veidos vairāk nekā 9 miljonus latu (13 milj. eiro) līdztekus valsts budžeta, pašvaldību budžeta un privātajam finansējumam.

VM Dabas aizsardzības departamenta direktores vietniece Ilona Mendziņa teic, ka pašlaik ir saņemti atzinumi un notiek to apkopošana. Ministrija cerot, ka maija beigās noteikumu projekti nonāks valdībā un tiks apstiprināti.

Kas var pretendēt

Šis finansējums neatkarīgi no apakšaktivitātes domāts teritorijas apmeklētāju ērtību vairošanai.

Apakšaktivitāte „Antropogēno slodzi samazinošās, izglītojošās un informatīvās infrastruktūras izveide" paredz atbalstīt:

  • taku (t.sk. laipu, trepju, tiltiņu) izveidi;
  • labiekārtotu atpūtas vietu izveidi;
  • dažādu informatīvu zīmju, norāžu, tematisku informācijas stendu izveidi un izvietošanu dabā;
  • apmeklētāju transportam paredzētu stāvlaukumu izveidi;
  • jaunu taku maršrutu izveidi;
  • skatu torņu būvniecību, kas nepieciešama Natura 2000 teritorijas antropogēnās slodzes mazināšanai, sabiedrības informēšanai un izglītošanai;
  • informatīvo stendu izveidi par Natura 2000 teritorijām ārpus teritoriju robežām.

Pretendēt uz šo atbalstu var gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī aizsargājamo teritoriju administrācija un Dabas aizsardzības pārvalde, kā arī valsts kapitālsabiedrība „Latvijas valsts meži”.

Savukārt apakšaktivitāte "Natura 2000 teritoriju aizsardzības administratīvās infrastruktūras izveide" atbalstīs administratīvās teritorijas robežu iezīmēšanu dabā ar noteikta parauga zīmēm, lai cilvēki zina par aizsargājamās teritorijas esamību. Tas vajadzīgs, lai cilvēki šīs teritorijas saudzētu un aiz vienkāršas nezināšanas nenodarītu tām ļaunumu. Tāpat varēs izvietot arī ceļa zīmes. Šīs funkcijas ir nevis valsts un pašvaldību iestāžu, bet gan tikai aizsargājamo teritoriju administrācijas un Dabas aizsardzības pārvaldes kompetence, kuras arī varēs šim finansējumam pieteikties.

Tādēļ, lai nodalītu kompetences, arī tiek veidoti divi atsevišķi noteikumi.

Uz privātpersonām šie noteikumi neattiecas, bet līdzīgi pasākumi, kas domāti tieši privātuzņēmējiem tūrisma infrastruktūras izveidošanai, atrodami Lauku attīstības programmā.

Sabiedrība – reizēm nesaprotama

Kaut gan finansējums atbalstītu īpašu pazīšanās zīmju novietošanu pie aizsargājamiem augiem, tomēr šādu darbību, kaut izglītošanas nolūkiem un labi domātu, veikt neieteiktu. Jo cilvēka dabā diemžēl ir rīkoties ļoti savtīgi. Kādu īpaši retu augu iegūstot, cilvēks vienkārši lielīsies, kāds dārgums viņam pieder. Tādēļ pie retajiem augiem norādes klāt likt būtu – drošs ceļš uz šī auga zaudēšanu.

""Natura 2000" teritorija aizņem 12 procentus Latvijas platības. Apmēram puse šīs teritorijas pieder privātajiem zemes īpašniekiem, otra puse ir valsts un pašvaldību apsaimniekošanā. Ir dažāda šo teritoriju zemes īpašuma struktūra. Piemēram, Gaujas Nacionālajā parkā juku jukām mijas privātā un valsts apsaimniekotā zemes teritorija, savukārt ir tādas aizsargājamas vietas, kas izveidotas kāda konkrēta auga vai dzīvotnes aizsardzībai un pilnībā atrodas valsts pārziņā."

„Arī pašlaik naktsvijoles plūkt nedrīkst, bet paskatieties, kas notiek puķu tirdziņos!” teic Ilona Mendziņa. „Naktsvijoļu – cik vien sirds kāro! Tātad – izglītošanai daļa mūsu sabiedrības vēl nav gatava. Tādēļ visus retumus apzīmēt pat nebūtu ieteicams. Jo par to iznīcināšanu draud arī atbildība.

Bet ceļa norādes gan tiks izvietotas uz galvenajiem ceļiem, piemēram, ka „Natura 2000” teritorija atrodas sešu kilometru attālumā.”

Jau var sākt gatavoties

Maijā izstrādātie noteikumu projekti, domājams, tiks apstiprināti. Kas tālāk? Pēc noteikumu izsludināšanas Vides ministrijai viena mēneša laikā jāsagatavo vadlīnijas projektu vērtēšanai. Pēc tam tiks izsludināta projektu pieņemšana pirmajai kārtai.

Jau tagad ir zināms, ka daži iesniedzamie dokumenti būs diezgan laikietilpīgi to sagatavošanā. Piemēram, jāiesniedz būs tehniskais projekts (tā sagatavošana arī paredzēta attaisnojamās izmaksās), Dabas aizsardzības pārvaldes vai Reģionālās vides pārvaldes atzinums par to, ka darbība atbilst teritorijas dabas aizsardzības plānam, Vides pārraudzības valsts biroja atzinums, dažādas kartes u. tml. „Iesniedzamo dokumentu saraksts lielos vilcienos nemainīsies, tā ka var jau tagad skatīties noteikumu projektā un sākt gatavoties,” aicina departamenta direktora vietniece.

Kad plānojama darbu uzsākšana

Ja maija beigās, kā cerēts, projektu apstiprinās valdība un VM izsludinās pieteikšanos konkursam, tad jūlija sākumā pretendenti varēs nest projektu pieteikumus iesniegšanai. Protams, ja līdz jūlijam būs sagatavoti visi iesniedzamie dokumenti.

Ja par piedalīšanos konkursā iepriekš nebūs domāts, tad jārēķinās, ka dokumentu sagatavošanai būs nepieciešami kādi divi mēneši. Šādā gadījumā projektu iesniegt varētu tikai septembra sākumā.

Jārēķinās, ka projektu izskatīšana ilgst līdz trim mēnešiem, tātad atbildi iesniedzējs saņems ne agrāk par decembra sākumu. Tas nozīmē, ka darbus varētu sākt nākamajā pavasarī.

„Natura 2000” projektu realizēšanas laiks ir līdz diviem gadiem.

Vai plānoti ierobežojumi

Uz abiem „Natura 2000” projektu konkursiem gribētāji var pieteikties. Šajā ziņā ierobežojumu nav. Katrs pretendents katrā kārtā var iesniegt līdz trim pieteikumiem.

Aktivitātei "Natura 2000 teritoriju aizsardzības administratīvās infrastruktūras izveide" ierobežojumi projekta apmēram nav noteikti. Iezīmētā naudas summa ir 2 miljoni latu. Šis projekts pārsvarā ļauj izvietot ceļa un robežzīmes norādes, tādēļ naudiņa ir mazāka.

  • Ierobežojums aktivitātei „Antropogēno slodzi samazinošās, izglītojošās un informatīvās infrastruktūras izveide" ielikts naudas summā – minimālā summa vienam projektam ir 35 000 latu, maksimālā – 350 000 latu (50 – 500 tūkstoši eiro). Apakšaktiviātei paredzēti vairāk nekā 7 miljoni latu visām trim kārtām.

Visām vajadzībām nepietiks, bet izdarīt par šiem līdzekļiem iespējams diezgan daudz.

Katrai apakšaktivitātei tiks izsludinātas trīs pieteikšanās kārtas – pirmā būs vēl šogad, otrā kārta jāizsludina līdz 2010. gada 1. martam un trešā – līdz 2012. gada 1. martam.

Vai gaidāmi daudz gribētāju

Pašlaik vēl nav apzināts, vai un cik varētu būt gribētāju pieteikties konkursiem, jo noteikumu projekti pavisam „svaigi”. Bet VM solās piestrādāt, lai informācija par iespējām sakārtot „Natura 2000” teritoriju iesaistītajā mērķauditorijā izskanētu iespējami plaši.

„Es sagaidu, ka uz pirmo kārtu būs vismazāk gribētāju, jo šāda programma mums ir jaunums,” lēš Ilona Mendziņa. „Nākamajās kārtās aktivitātei būtu jāpieaug, jo pirmā pieredze būs gūta. Ja kādai pašvaldībai ir interese, dokumentus jau varētu sākt gatavot tagad. Vispārējās prasībās izmaiņu, visticamāk, nebūs.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI