SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. aprīlī, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
2
2

No 18. aprīļa - ugunsnedrošais laikposms mežā

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabineta 17.02.2004. noteikumu Nr. 82 "Ugunsdrošības noteikumi" 29. punkts noteic, ka meža ugunsnedrošā laikposma iestāšanos un izbeigšanos nosaka ar Valsts meža dienesta (VMD) rīkojumu un izsludina visā valsts teritorijā. VMD, sākot ar 18. aprīli, ir noteicis meža ugunsnedrošo laikposmu.

Līdz ar ugunsnedrošā laikposma izsludināšanu tiek uzsāktas dežūras visos ugunsnovērošanas torņos (184 visā valsts teritorijā), lai savlaikus būtu iespējams konstatēt dūmus un noteikt vietu, kur, iespējams, izcēlies meža ugunsgrēks. Tāpēc svarīgi, lai bez saskaņošanas ar administratīvajā teritorijā esošo VMD mežniecību netiktu veikti nekādi dedzināšanas darbi, kas rada lielus dūmus un var maldināt ugunsnovērošanas torņa dežurantus.

Uzturoties mežā, ievēro!

Visiem iedzīvotājiem no 18. aprīļa, lai mazinātu meža ugunsgrēku izcelšanās iespējas, uzturoties mežā noteikti atsevišķi aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un kriminālatbildību. Uzturoties mežā un purvā, aizliegts:

- nomest degošus sērkociņus, izsmēķus vai citus gruzdošus priekšmetus;

- kurināt ugunskurus, izņemot atbilstoši ierīkotās vietās;

- atstāt ugunskurus bez uzraudzības;

- dedzināt sadzīves atkritumus un ciršanas atliekas;

- braukt ar mehāniskiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem;

- ekspluatēt uz meža ceļiem transportlīdzekļus un citus mehānismus bez dzirksteļu slāpētājiem.

"Neuzmanīga rīcība ar uguni ir galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls."

Mežizstrādātājiem līdz ar ugunsnedrošā laikposma izsludināšanu mežā ir jāpārtrauc zaru un ciršanas atlieku dedzināšana, bet meža īpašniekiem ir jāatbrīvo meža ceļi un stigas no sagāztajiem kokiem, lai meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties.

Vidēji gadā 860 meža ugunsgrēku

Neuzmanīga rīcība ar uguni ir galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls. Pagājušajā, 2007. gadā reģistrēti 425 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto platību gandrīz 332 hektāri, tas ir ievērojami mazāk kā iepriekšējā (2006.) gadā, kad VMD atklāja un dzēsa 1929 meža ugunsgrēkus un kopējā uguns skartā platība bija 3790,56 hektāri.

Pēdējo desmit gadu laikā VMD katru gadu vidēji dzēš 860 meža ugunsgrēkus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI