SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. aprīlī, 2008
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
1
2
1
2

Papildinājums pensionāru maciņos

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēdējo mēnešu laikā ir veikta virkne dažādu izmaiņu pensiju jomā, lai dzīves dārdzības pieauguma laikā sniegtu atbalstu tieši pensionāriem ar mazām pensijām. Tā kā šīs izmaiņas tik īsā laika periodā strauji sekojušas cita citai, tad brīžiem varētu būt grūti aptvert, kādu pozitīvu iespaidu var sagaidīt pensionāri jau tuvākajā laikā. Pensionāru dzīves līmeņa uzlabošanas nolūkos veiktās un plānotās izmaiņas skaidro Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece.

Piemaksu saņems vairāk pensionāru

Aktuālākās izmaiņas pensiju jomā pensionāri pozitīvi izjutīs jau vasaras sākumā. Ar šā gada 1. jūniju tiks noteiktas arī piemaksas tām vecuma pensijām, kuru apjoms ir no 135 līdz 225 latiem. Pēc Labklājības ministrijas aplēsēm, vidējais piemaksas apjoms būs gandrīz 12 lati mēnesī un to šogad varēs saņemt 75,5 tūkst. pensionāru.

Tāpat ar 1. jūniju tiks atcelts apdrošināšanas stāža ierobežojums piemaksas piešķiršanai. Tas nozīmē, ka piemaksas varēs saņemt neatkarīgi no darba stāža visi pensionāri, kuriem vecuma pensijas nepārsniegs 225 latus. Piemēram, ja vecuma pensijas apmērs ir 170 latu (tātad piemaksa līdz šim nav piešķirta, jo pensijas apmērs bija lielāks par 135 latiem) un stāžs līdz 1996. gadam ir 35 gadi, tad piemaksa būs 14 lati (35 gadi x Ls 0,40). Otrs piemērs - ja vecuma pensijas apmērs ir 120 latu, stāžs līdz 1996. gadam ir 20 gadi un kopējais stāžs 29 gadi (tātad piemaksa līdz šim nav piešķirta, jo kopējais stāžs bija mazāks par 30 gadiem), tad šajā gadījumā piemaksa būs 8 lati (20 gadi x Ls 0, 40).

No 1. jūnija paaugstināsies arī piemaksas apjoms pie vecuma pensijas – par stāžu līdz 1996. gadam palielināsies par 21 santīmu par katru stāža gadu (kopā – 40 santīmu par katru stāža gadu). Piemēram, ja stāžs līdz 1996. gadam ir 35 gadi, tad piemaksa pie vecuma pensijas palielināsies par 7,35 latiem (35 gadi x Ls 0,21). Kopējā piemaksa pie vecuma pensijas būs 14 lati (ieskaitot pašreizējo piemaksas apmēru 6,65 lati = 35 gadi x Ls 0,19).

"Pensionāru dzīves līmeņa paaugstināšanai plānotas izmaiņas gan likumā par valsts pensijām, gan ar pensijām saistītos noteikumos."

Lai sniegtu lielāku materiālo atbalstu pensionāriem, LM izstrādājusi vēl citus grozījumus Valsts pensiju likumā. Atbilstoši tiem, rosina ar 2009. gadu pensionāriem paaugstināt piemaksu pie pensijas līdz 1 latam un to piešķirs visiem pensionāriem neatkarīgi no pensijas apmēra. Piemēram, ja stāžs līdz 1996. gadam ir 35 gadi, tad piemaksa pie vecuma pensijas palielināsies par 21 latu (35 gadi x Ls 0,60). Kopējā piemaksa pie vecuma pensijas būs 35 lati (ieskaitot pašreizējo piemaksas apmēru 14 lati = 35 gadi x Ls 0,40). To saņemtu apmēram 472 tūkstoši Latvijas pensionāru.

Minētās izmaiņas 6. martā ir izsludinātas Valsts sekretāru sanāksmē un par grozījumiem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Tāpat LM rosina līdz 40 santīmiem palielināt piemaksu pie vecuma pensijas par laika posmu no šī gada janvāra līdz jūnijam. To, par katru līdz 1995. gada 31. decembrim nostrādāto gadu, pensionāri saņemtu jūnijā kopā ar paredzēto piemaksu.

Tas nozīmē, ka tie pensionāri, kuri no šī gada 1. janvāra līdz 31. maijam saņēma 19 santīmu piemaksu pie ikmēneša pensijas par katru nostrādāto gadu, turpmāk saņemtu papildu piemaksu - 21 santīmu par katru nostrādāto gadu. Tādējādi pensionāri jauno 40 santīmu piemaksu saņemtu arī par iepriekšējiem šī gada mēnešiem. Šī piemaksa tiktu aprēķināta par katru mēnesi minētajā laika periodā. To paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas, kas š.g. 13. martā ir izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāapstiprina valdībā.

Šobrīd piemaksu pie vecuma pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, var saņemt pensionāri, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un pensijas apjoms mēnesī nepārsniedz 135 latus.

Tāpat piemaksu var saņemt arī pensionāri, kuriem pensija piešķirta ar atvieglotiem nosacījumiem par darbu kaitīgos darba apstākļos, kuru apdrošināšanas stāžs ir vismaz 25 gadi un pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 135 latus (ja piemaksa jau nav piešķirta 2006. gadā). Piemaksu pie vecuma pensijām saņem 80% pensionāru.

Pašreiz piemaksas pie vecuma pensijas apmērs ir 19 santīmi par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. Bet ar 1. jūniju piemaksa tiks paaugstināta līdz 40 santīmiem.

Plāno indeksēt visas pensijas

Šogad pieņemtās izmaiņas likumā par valsts pensijām paredz indeksēt pensijas divas reizes gadā un krietni lielākam pensionāru skaitam - aptuveni 90% pensionāru. Šā gada 1. aprīlī jau tika indeksētas pensijas līdz 150 latiem. Ja pensija ir no 135 līdz 150 latiem, tad šāgada aprīlī tā pieaugs vidēji par 14 latiem. Ja pēc aprīļa indeksācijas pensija ir robežās no 135 līdz 150 latiem, tad oktobrī tā vidēji pieaugs par 17 latiem.

Savukārt, ja pensija ir lielāka par 150 latiem, bet nepārsniedz 225 latus, tad tā tiks indeksēta 1. oktobrī. Ja inflācija turpinās augt, LM plāno oktobrī straujāk indeksēt pensijas, kuras nepārsniedz 170 latus, ņemot vērā gan inflāciju, gan arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Savukārt nākamgad LM plāno indeksēt visas pensijas neatkarīgi no pensiju apjoma. Minētās izmaiņas 6. martā ir izsludinātas Valsts sekretāru sanāksmē un par grozījumiem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI