SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. janvārī, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums

Stājas spēkā jaunas meža ugunsdrošības normas

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Spēkā stājušies grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā gan paredz likumdošanas terminu precizējumus, gan sadalīs ugunsgrēka dzēšanas pienākumus. Jau pavasarī, iestājoties ugunsnedrošajam periodam, savi obligāti veicami pienākumi meža ugunsdrošības jomā būs arī privātīpašniekiem.
Līdz šim likumdošanā terminam meža ugunsdzēsība nebija skaidrojuma, nebija precizēts, ka tā sastāv no vairākiem posmiem. Šāds skaidrojums nepieciešams, jo meža ugunsdzēsība ir pasākumu komplekss, kas sastāv no četrām stadijām (darbu veidiem): ugunsgrēka vietas atklāšanas, ierobežošanas, likvidācijas un vietas uzraudzības.

Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā nosaka, ka daļu no pasākumu kompleksa veiks Valsts meža dienests (VMD), daļu VMD sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un daļu meža īpašnieks (valdītājs). Līdz šim visu veica VMD, kurš ar VUGD meža ugunsgrēku dzēšanā sadarbojās, pamatojoties uz noslēgtu starpresoru vienošanos pamata.

Turpmāk sadarbības kārtību starp VMD un VUGD meža ugunsgrēku ierobežošanā un likvidēšanā noteiks pašlaik sagatavošanā esošie Ministru kabineta (MK) noteikumi, kuros paredzēti skaidrojumi jeb definīcijas, kas ir meža ugunsgrēks, ugunsgrēka atklāšana, ugunsgrēka ierobežošana, ugunsgrēka likvidācija un ugunsgrēka vietas uzraudzība.

Ar likumu tiek palielināta arī meža īpašnieka (valdītāja), tajā skaitā privātīpašnieka atbildība par ugunsdrošības prasību ievērošanu mežā, kuras noteiktas MK noteikumos Ugunsdrošības noteikumi, kuri arī tiek pārstrādāti, precizējot meža īpašnieku pienākumus.

Būtisks un jauns meža īpašnieka pienākums ir meža ugunsgrēka vietas uzraudzība pēc meža ugunsgrēka likvidācijas (tā ir ugunsgrēka dzēšanas darbu stadija, kad tiek veikta atsevišķu gruzdošu vietu uzraudzība un, ja nepieciešams, īstenoti vajadzīgie pasākumi, lai novērstu ugunsgrēka atkārtotu izcelšanos – degšanas atjaunošanos.

Pēc ugunsgrēka likvidācijas degušajā teritorijā var palikt apslēptas gruzdošas vietas zem celmiem, koku saknēm, kritalām un dziļākos kūdras slāņos. Šādas atsevišķas gruzdošas vai degošas vietas var atklāties pat vairākas dienas pēc meža ugunsgrēka likvidācijas un meža ugunsgrēks var atjaunoties. To uzraudzība un likvidācija (šādas vietas var likvidēt, apberot ar zemi vai aplejot ar nelielu ūdens daudzumu), jau sākoties kārtējam ugunsnedrošajam periodam, ir visu meža īpašnieka pienākums. Ja ugunsgrēks atjaunojas un draud iziet no izdegušās platības, īpašnieka pienākums būs informēt ugunsdzēsības dienestus. Norādījumi, kā īpašniekam šo pienākumu droši veikt, pašreiz tiek izstrādāti.

Paredzams, ka lielajiem meža īpašniekiem ar likuma grozījumos noteikto pienākumu izpildi lielu problēmu nebūs, jo tie ir ieinteresēti kārtības uzturēšanā šajos īpašumos. Problēmas saistībā ar šo pienākumu izpildi varētu rasties daļai mazo meža īpašnieku, kuriem ugunsdrošība nerūp, kā arī kādai daļai bez pienācīgas uzraudzības pilnvarojumā nodotu meža īpašumu.

VMD kapacitāte nav tik liela, lai veiktu ugunsgrēka vietas apsargāšanu ilgstošā laikposmā, jo ir jādzēš no jauna atklātie meža ugunsgrēki, bet bez uzraudzības atstātajos degumos nereti meža ugunsgrēks atjaunojas. Stājoties spēkā likuma grozījumiem, paredzams, ka VMD savus resursus varēs izmantot lietderīgāk.

No likuma pārejas noteikumiem ir izņemts ugunsdzēsībā pildāmo pienākumu pārdales grafiks un likums nosaka, ka meža ugunsgrēku ierobežošanas un likvidācijas darbus VUGD sāk pildīt no 2011. gada 1. janvāra atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam VMD un VUGD meža ugunsgrēku ierobežošanā un likvidācijā pildāmo pienākumu pārdales grafikam. Līdz šim likums paredzēja, ka funkciju nodošana sāksies ar 2008. gadu un Daugavpils, Kuldīgas, Talsu un Ventspils rajonos meža ugunsgrēku ierobežošanu un likvidēšanu veiks VUGD.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI