DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Bijušā tiesneša dēls dāvina savas atmiņu grāmatas Rīgas apgabaltiesas bibliotēkai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pirmo papildinājumu saņēmusi aprīlī atklātā Rīgas apgabaltiesas bibliotēka/mācību zāle. Aicinājumam papildināt bibliotēku ar nozīmīgiem izdevumiem par tiesu sistēmas attīstību Latvijā atsaucās bijušā Liepājas apgabaltiesas tiesneša Aleksandra Jankoviča (1891–1941) mazmeita Olga Rebeka, kura dāvināja tiesneša dēla Jura Jankoviča sarakstītās atmiņu grāmatas.

Grāmatās "Skorpiona slazdā. Sibīrijas dienasgrāmatas. 1941.–1943." un "Spīta krustceles" J.Jankovičs raksta par izdzīvošanu izsūtījumā un dzīvi pēc tā, pateicoties ģimenes atbalstam un garīgajam spēkam. Gan dienasgrāmatās, gan autobiogrāfiskajā grāmatā atrodamas atmiņas arī par viņa tēvu, kurš līdz okupācijas varas veiktajai tiesu sistēmas reorganizācijai bija tiesnesis un necilvēcīgos apstākļos gāja bojā Vjatlaga nometnē vēl pirms apsūdzības uzrādīšanas.

Saņemot dāvinājumu tiesas bibliotēkai, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone neslēpa aizkustinājumu, izsakot dziļu pateicību bijušā tiesneša radiniekiem par šo velti: "Esam gandarīti, ka, sagaidot valsts un Rīgas apgabaltiesas simtgadi, tiek papildināts tiesas bibliotēkas krājums. Nešaubos, ka vērtīgie atmiņu izdevumi neieguls bibliotēkas plauktos, jo sniedz autentisku ieskatu dramatiskajos tiesnešu ģimeņu likteņos pēc Latvijas okupācijas."

Rīgas apgabaltiesas vārdā izsakām grāmatu autoram Jurim Jankovičam vissirsnīgāko pateicību par Rīgas apgabaltiesas bibliotēkai dāvātajām grāmatām. Pēc to pasniegšanas grāmatu autora meita Olga Rebeka tika iepazīstināta ar Rīgas apgabaltiesas muzeja ekspozīciju, kas sniedz ieskatu ne tikai tieslietu sistēmas vēsturē, bet arī tiesas darbībā mūsdienās. Tiesneša Aleksandra Jankoviča mazmeita Olga Rebeka atzinīgi novērtēja Rīgas apgabaltiesas ieguldīto darbu, saglabājot vēstures liecības un ar tām iepazīstinot sabiedrības pārstāvjus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI