DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Cenu izmaiņas martā noteica pārtikas, alkohola un ar mājokli saistīto pakalpojumu cenu kāpums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kā liecina Centrālas statistikas dati par patēriņa cenu izmaiņām 2018. gada martā, patēriņa cenas ir pieaugušas par 2,2% salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi. Jāatzīmē, ka patēriņa cenu pieaugums martā ir nedaudz augstāks salīdzinājumā ar inflāciju šā gada janvārī un februārī, kas bija attiecīgi 2,0% un 1,8%. Zīmīgi, ka cenu izmaiņas martā noteica pārtikas produktu un atsevišķu pakalpojumu cenu kāpums, kas arī iepriekš veicināja patēriņa cenu pieaugumu. Inflāciju veicināja arī alkoholisko dzērienu cenu kāpums saistībā ar akcīzes nodokļa pieaugumu alkoholam no 2018. gada 1. marta.

Lai arī pārtikas cenas šā gada martā kopumā bija tikai par 1,7% augstākas nekā pērnā gada attiecīgajā mēnesī, atsevišķu pārtikas produktu cenu pieaugums bija visai straujš. Tā, cūkgaļa bija par 9,6% dārgāka, piens par 7,3%, sviests par 39,5%, augļi par 6,8%. Šo produktu cenu pieaugumu, nedaudz kompensēja svaigo dārzeņu un cukura cenu kritums, attiecīgi par 19,6% un 32,2%. Ir svarīgi atzīmēt, ka pārtikas cenu kāpums ir būtiski zemāks salīdzinājumā ar pērnā gada vidējo līmeni, kad pārtikas cenas palielinājās par 6,0%. Tādējādi pārtikas cenu izmaiņu devums patēriņu cenu pieaugumā mazinājies un šā gada martā veidoja 0,3 procentpunktus.

Spriežot pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem par neapstrādāto pārtikas cenu attīstību pasaulē, pārtikas cenas gada griezumā nedaudz palielinājās, kaut gan iepriekšējos trijos mēnešos uzrādīja  pakāpenisku samazinājumu. Sagaidāms, ka arī turpmākajos šā gada mēnešos pārtikas cenas palielināsies. Taču,  ņemot vērā pārtikas cenu tendences pasaulē un straujo pārtikas cenu kāpumu Latvijā jau pērn, cenu kāpums nebūs straujš un neradīs spiedienu uz kopējo inflāciju.

Lielākais devums patēriņa cenu kāpumam martā bija no ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem. Palielinoties cietā kurināmā cenai par 17,1% un ūdensapgādes pakalpojumiem par 3,3%, kā arī sadārdzinoties citiem mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, martā ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu devums kopējā patēriņa cenu pieaugumā bija 0,4 procentpunkti.

No 2018. gada 1. marta, stājoties spēkā jaunām alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likmēm, samērā būtiski pieaugušas stipro alkoholisko dzērienu cenas, vidēji par 5,1% salīdzinājumā ar pērnā gada martu. Cenu kāpums fiksēts visiem alkohola veidiem, taču visstraujāk palielinājās stipro alkoholisko dzērienu cenas. Savukārt, salīdzinot ar šā gada iepriekšējo mēnesi, alkohols bija par 8,1% dārgāks.

Naftas cenu izmaiņas šogad ir diezgan svārstīgas, taču kopumā uzrāda augšupejošu dinamiku un vidējā cena ir augstāka nekā pērnā gada sākumā, tādējādi ieviešot zināmu svārstīgumu inflācijas datos. 2018. gada martā Brent jēlnaftas markas vidējā cenā bija 66,1 ASV dolārs par barelu pretstatā 51,6 ASV dolāriem iepriekšējā gada martā. Degvielas cenas Latvijā dinamiski seko naftas tirdzniecības cenai pasaules biržās, līdz ar to, salīdzinot ar pērnā gada martu, degvielas cenas palielinājās par 5,4%. Taču, salīdzinot ar šā gada februāri, degviela bija par 0,1% lētāka.

Sagaidāms, ka arī turpmākajos šā gada mēnešos inflācija gada griezumā saglabāsies marta līmenī un nepārsniegs 2,5%, ko apliecina  Latvijas mājsaimniecību aptauju dati par inflācijas gaidām un izejvielu cenu dinamika pasaules tirgos. 

Mēneša griezumā reģistrēts 1,2% liels cenu pieaugums, ko galvenokārt ietekmēja sezonālie faktori un akcīzes nodokļa likmes izmaiņas alkoholiskajiem dzērieniem. Ir sākusies jaunā apģērbu un apavu tirdzniecības sezona, līdz ar to, noslēdzoties iepriekšējās sezonas preču izpārdošanai, cenas apģērbam un apaviem ir pieaugušas attiecīgi par 8,6% un 15,3%. Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums avio un jūras transporta pakalpojumiem, kā arī personisko transportlīdzekļu apkalpošanai. Savukārt, degviela bija nedaudz lētāka. Kopumā, preču cenas bija par 1,5% un pakalpojumi par 0,7% dārgākas nekā iepriekšējā mēnesi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI