DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ināra Mūrniece: ES jāstiprina konkurētspēja un drošība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Iedzīvotāji no Eiropas Savienības (ES) gaida risinājumus konkrētām problēmām. ES līmenī jāturpina darbs ekonomiskās konkurētspējas un drošības stiprināšanā, piektdien, 23.martā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā atklājot starptautisko konferenci “Baltijas ES sarunas, 2018: vai Eiropa ir atguvusies?”.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka ES ir demonstrējusi rīcībspēju gan migrācijas, gan ekonomikas krīžu pārvarēšanā. Šobrīd ES ekonomika aug. Vienlaikus citi pasaules reģioni aug daudz straujāk. Digitālo tehnoloģiju attīstība pasaulē ir izaicinājums biznesam. ES nepieciešams pārorientēt tradicionālo ekonomiku, pielāgot to digitālā laikmeta prasībām.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja stiprināt eiro, uzsverot, ka ekonomiskās izaugsmes laiks eirozonas valstīs ir piemērots brīdis reformām. Runājot par ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada, I.Mūrniece akcentēja Eiropas reģionu sociālekonomisko atšķirību izlīdzināšanu, kurai svarīga ir arī infrastruktūras savienošana, tostarp tādu nozīmīgu projektu kā Rail Baltica īstenošana un Baltijas elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropu.

Enerģētikas drošība ir daļa no mūsu kopējās drošības, teica Saeimas priekšsēdētāja. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas parlamentu spīkeri ir nosūtījuši kopīgu vēstuli Eiropas līderiem, paužot bažas par Nord Stream 2 projektu un aicinot pieņemt izmaiņas ES Gāzes direktīvā, kas attiecinātu ES likumdošanu arī uz trešo valstu pieslēgumiem ar ES dalībvalstīm.

Eiropas drošības un labklājības pamats ir transatlantiskā saite, uzsvēra I.Mūrniece, aicinot ar ASV risināt arī ekonomiskos un tirdzniecības jautājumus.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par ES augošo sadarbību aizsardzības jomā, tostarp ES Pastāvīgās strukturētās sadarbības uzsākšanu, kur Latvijai svarīga ir militārā mobilitāte un robežu šķērsošanas atvieglošana. Svarīgi celt ES spējas, vienlaikus nedublējot NATO darbu.

Drošības un aizsardzības stiprināšanai būtiska ir ES un NATO sadarbība, īpaši cīņā ar hibrīddraudiem. I.Mūrniece pauda solidaritāti Lielbritānijai un nosodīja martā Solsberijā īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu. Šie notikumi vēlreiz parāda ES un NATO sadarbības nozīmi.

Atsaucoties uz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, I.Mūrniece uzsvēra, ka iedzīvotājiem svarīgākais ir drošība, darbavietas, medicīnas un izglītības pakalpojumu pieejamība. Cilvēki vēlas konkrētus risinājumus un reformas, nevis populistiskas runas, un tas attiecas ne vien uz Latviju, bet visu ES, sacīja I.Mūrniece.

Konferenci "Baltijas ES sarunas, 2018: vai Eiropa ir atguvusies?" organizē Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI