DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidents ar Ž.K.Junkeru un Baltijas valstu un valdību vadītājiem apspriež elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis ceturtdien, 22. martā, Briselē tikās ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru (Jean Claude-Junker), kā arī Igaunijas premjerministru Jiri Ratasu (Juri Ratas), Lietuvas prezidenti Daļu Gribauskaiti (Dalia Grybauskaite) un Polijas premjeru Mateušu Moravecki (Mateusz Morawiecki).

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropu.

EK priekšsēdētājs, kā arī Baltijas valstu un Polijas valstu un valdību vadītāji bija vienisprātis, ka 2018. gads būs izšķirošais gads, un pauda gatavību līdz 2018. gada jūnijam panākt politisku vienošanos par vēlamāko variantu, kā Baltijas valstu elektrotīklus sinhronizēt ar kontinentālās Eiropas tīklu. Projekta sekmīga īstenošana nebūs iespējama bez finansiāla atbalsta no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta.

Realizējot sinhronizācijas procesu, būtiski ir izvēlēties uzticamāko scenāriju, kas spētu nodrošināt sistēmas stabilitāti par viszemākajām izmaksām. Tādējādi nedrīkst kavēties ar šajā jomā uzsākto pētījumu īstenošanu, lai rūpīgi izvērtētu sinhronizācijas scenāriju ietekmi un visas izmaksas, tostarp ne tikai kapitāla izmaksas, bet arī ilgtermiņa izmaksas un ietekmi uz tarifiem.

M. Kučinskis norādīja, ka Latvija sagaida, ka uz šādu pētījumu pamata jau šā gada vidū būs iespējams panākt politisko vienošanos par atbilstošāko sinhronizācijas scenāriju un tehnisko izpildījumu, lai projektu varētu pieteikt vēl uz pēdējo Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta finansējuma kārtu šajā daudzgadu budžeta perspektīvā.

"Tāpat svarīgi, lai arī nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta perspektīvā būtu pieejams finansējums projekta pilnīgai realizācijai," tā M. Kučinskis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI