21. martā, 2018
TĒMA: Valsts pārvalde

Lolita Čigāne: ķīmisko ieroču lietošana Solsberijā ir uzbrukums drošībai visā Eiropas Savienībā

“Ķīmisko ieroču izmantošana Solsberijā, Apvienotajā Karalistē, ir nopietns uzbrukums drošībai visā Eiropas Savienības teritorijā. Īstenotais uzbrukums Sergejam Skripaļam un viņa meitai ir smags starptautisko normu un tiesību pārkāpums,” trešdien, 21.martā, pēc sēdes sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

"Latvija nosoda 4.martā Solsberijā īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu un izsaka solidaritāti Apvienotajai Karalistei, un pievienojas Eiropas Savienības kopējai nostājai. Mēs atbalstām Apvienotās Karalistes mērķtiecību noskaidrot nozieguma apstākļus un esam gatavi sniegt visu nepieciešamo palīdzību. Svarīga saskaņota, kopīga rīcība gan Eiropas Savienības, gan NATO un ANO līmenī," uzsvēra L.Čigāne.

Kā akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, ir jānoskaidro uzbrukuma plānotāji un realizētāji un šis pārkāpums nedrīkst palikt bez adekvātas un stingras atbildes. Tāpat L.Čigāne norādīja, ka incidents apliecina nepieciešamību aktīvi strādāt pie Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas stiprināšanas.

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien sēdē diskutēja par Latvijas nacionālo pozīciju 22. un 23.martā gaidāmajā Eiropadomē, kā arī 23.martā paredzētajā Eiropas Savienības 27 valstu un valdības vadītāju neformālajā sanāksmē.