DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latgalē izņemts iespaidīgs šaujamieroču arsenāls

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pagājušā gada nogalē Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (VP GKrPP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas veica 20 kratīšanas dzīvojamās mājās un dzīvokļos Daugavpilī un Daugavpils novadā. Tika izņemtas pistoles, karabīnes, ložmetēji, automāti, kā arī dažāda kalibra šaujamieroču munīcijas, šaujamieroču sastāvdaļas, spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas. Aizdomās par pretlikumīgu ieroču apriti aizturēja astoņas personas.

2017. gada nogalē VP GKrPP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas ieguva informāciju par personām, kuras, iespējams, nodarbojas ar šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu, munīcijas un spridzināšanas ierīču nelikumīgu apriti Latgales reģionā.

Par minēto faktu likumsargi uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu. Izmeklēšanas un operatīvo darbību rezultātā tika noskaidrotas gan iesaistītās personas, gan nelikumīgi glabāto priekšmetu atrašanās vietas.

Šī gada 1. martā Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no VP Latgales reģiona pārvaldes, Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes, Rīgas reģiona pārvaldes Kinologu nodaļas, kā arī ar Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizācijas vienības speciālistiem, veicot virkni izmeklēšanas darbību kriminālprocesa ietvaros, veica 20 kratīšanas privātmājās un dzīvokļos Daugavpilī un Daugavpils novadā. Tika atrasti un izņemti 12 ložmetēji, 18 garstobra šaujamieroči, 13 mašīnpistoles, 13 pistoles, 3 719 dažāda veida munīcijas, 188 spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas, kā arī 94 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas. VP GKrPP amatpersonas konstatēja, ka dzīvesvietās, kur tika veiktas kratīšanas, šaujamieroči un to sastāvdaļas ne vien tika glabātas, bet arī pašrocīgi izgatavotas, pārveidotas un atjaunotas.

Kopumā kratīšanas tika veiktas astoņu savstarpēji saistītu personu nekustamajos īpašumos un transportlīdzekļos.

Par pretlikumīgu ieroču apriti uzsākts kriminālprocess pret 1958., 1960., divām 1961., 1965., 1968., 1977. un 1990. gadā dzimušām personām. Divas no viņām – 1960. un 1965. gadā dzimušās personas - iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā.

Aizturētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Pēc kriminālprocesā noteikto ekspertīžu pabeigšanas tiks lemts jautājums par kriminālprocesa nodošanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Saistībā ar notikušo tiek turpināta izmeklēšana kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka personas, kuras labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli (revolveri) un munīciju, tiek atbrīvota no kriminālatbildības, ja personas darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva. Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot pa tālruņa numuriem 67075287; 67075366; 110 vai rakstot uz e-pastu kip@vp.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI