DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Baltijas finanšu ministrijas un ERAB diskutēs par sadarbību kapitāla tirgus attīstībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 21. martā, Rīgā notiks Igaunijas, Latvijas un Lietuvas finanšu ministriju un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ekspertu pirmā darba sanāksme, lai apspriestu turpmāko sadarbību kapitāla tirgus attīstībai Baltijā. Igaunija, Latvija un Lietuva, sadarbībā ar Eiropas Komisiju (EK) un ERAB, ir apņēmušās izveidot Baltijas mēroga kapitāla tirgu, lai veicinātu ekonomisko izaugsmi un piesaistītu investīcijas uzņēmumu attīstībai un jaunu darba vietu radīšanai. Veidojot kopēju kapitāla tirgu, valstīm ir iespēja apvienot spēkus un pārvarēt mazas ekonomikas ierobežojumus, ar ko nereti nākas saskarties.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas finanšu ministri 2017. gada 6. novembrī parakstīja Sadarbības memorandu par reģionālā kapitāla tirgus izveidi Baltijā. Memorandā valstis ir vienojušās kopīgi strādāt pie nepieciešamo pasākumu plānošanas un ieviešanas, tai skaitā izveidojot harmonizētu tiesisko ietvaru, ieviešot kopīgus finanšu instrumentus (piemēram, segtās obligācijas un vērtspapirizāciju) un attīstot nepieciešamo tirgus infrastruktūru. 

Viens no pirmajiem kopīgajiem projektiem, kuru atbalsta ERAB, ir vienota tiesiskā ietvara izveide Baltijas mēroga segtajām obligācijām. Projekts tiek attīstīts sadarbībā ar EK Strukturālo reformu atbalsta dienestu.

Turpmākajam darbam pie memorandā minētajām prioritātēm un sadarbības jomām puses lems par izvērstu rīcības plānu. Paredzēts izveidot trīs valstu vadības komiteju, kas uzraudzīs Baltijas kapitāla tirgus pasākumu ieviešanas progresu.

Šā gada 19. februārī Finanšu ministrija sadarbībā ar EK Strukturālo reformu atbalsta dienestu un ERAB sāka četrus projektus Latvijas kapitāla tirgus attīstībai:

  • projekts "Baltijas mēroga segto obligāciju tiesiskā regulējuma izveide" piesaistīs stabilu un ilgtermiņa finansējumu Latvijas finanšu tirgum;
  • projekts "Atvasināto instrumentu tiesiskā regulējuma izveides" papildinās finanšu sektora regulējumu ar jauniem instrumentiem;
  • projekts "ES struktūrfondu atbalsta instrumenta sagatavošana Mazo un vidējo uzņēmumu kotācijai biržā" nodrošinās finansējumu inovatīviem un augošiem uzņēmumiem;
  • projekts "Rīcības plāna sagatavošana, lai sasniegtu "Attīstības tirgus" statusu Latvijas kapitāla tirgum" ietvers pasākumus kapitāla tirgus kvalitatīvai ilgtermiņa attīstībai.

Projektu īstenošanā ir iesaistīti gan starptautiskie, gan vietējie eksperti. Projekta ietvaros notiek sadarbība ar Ekonomikas un Tieslietu ministrijām, Finanšu un Kapitāla tirgus komisiju, Latvijas Banku, biržu Nasdaq Riga un ar nozari pārstāvošajām sabiedriskajām organizācijām, tai skaitā Latvijas Komercbanku Asociāciju, Latvijas Apdrošinātāju asociāciju un Latvijas Riska kapitāla asociāciju.

Šā gada 8. martā EK publicēja vairākus jaunus priekšlikumus, lai turpinātu Eiropas Savienības Kapitāla tirgus savienības rīcības plāna īstenošanu. Latvijas segto obligāciju tiesiskā regulējuma izveidi sekmēs EK publicētais priekšlikumus par segto obligāciju direktīvu.

Atbalsts vietējā kapitāla tirgus attīstībai ir arī viena no ERAB stratēģiskajām prioritātēm. Labi funkcionējošs un efektīvs kapitāla tirgus ir būtisks tautsaimniecības finansēšanai un radīs iespējas izaugsmei. ERAB, ievērojot vietējos apstākļus, sniedz atbalstu, kas apvieno investīcijas, politisko dialogu un tehnisko palīdzību. ERAB darbojas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā kopš to neatkarības atjaunošanas un ir ieguldījis aptuveni 2 miljardus eiro vairāk nekā 250 projektos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI