DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pasaules ūdens dienā notiks aizraujoši pārgājieni un izzinoši pasākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atzīmējot šonedēļ gaidāmo Pasaules ūdens dienu un pievēršot sabiedrības uzmanību ūdens kā pamatresursa nozīmei, Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) nedēļas nogalē rīko aizraujošus pārgājienus un izzinošus pasākumus.

Pasākumos Latvijas novados būs iespēja apmeklēt lekcijas, radošās darbnīcas, doties pastaigās dabā, meklējot dzīvību ūdenī, izstaigāt pavasara ūdeņos burbuļojošās straujupes un uzzināt, kas tas tāds – krastings.

"Ūdens klātbūtne ikdienā šeit, Latvijā, ir tik pašsaprotama. Esam pieraduši pie lietainām vasarām, mitriem rudeņiem un pie sajūtas, ka reizēm ūdens dabā ir par daudz. Ir grūti noticēt, ka tā nav visur pasaulē. Tomēr, kas vienā pasaules malā ir problēma, citā – liela laime. Diemžēl vairums ūdens problēmu radušās cilvēku negatīvās ietekmes rezultātā. Cilvēks pamanījies degradēt augāju, augsni, upes, ezerus, tādejādi veicinot plūdu, sausuma un ūdens piesārņojuma riskus," Pasaules ūdens dienas nozīmi skaidro Pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Sabiedrības bezrūpīgā izturēšanās pret ekosistēmām, kurās paši dzīvojam, apgrūtina ikviena indivīda iespējas nodrošināties ar ūdeni, kas vitāli nepieciešams, lai izdzīvotu.

"Tieši tādēļ pasākumā ikvienam apmeklētājiem centīsimies veidot dziļāku izpratni par ūdens pasauli, stāstīsim par veidiem, kā atjaunot līdzsvarotu ūdens ciklu, uzlabot savu veselību un iztikas avotus, un mudināsim nākotnē uz dabai draudzīgāku rīcību," pauž viena no pasākumu rīkotājām, Ķemeru "Meža mājas" vadītāja Agnese Balandiņa

Šā gada Pasaules ūdens dienas temats ir "Daba ūdenim". Līdz ar to tā ir brīnišķīga iespēja runāt ar sabiedrību par visu apkārtējo ekosistēmu nozīmi ūdens veidošanā, uzturēšanā un saglabāšanā un cilvēku radītajām ietekmēm dabā. Degradētā daba un piesārņojums daudzviet rada milzu izaicinājumus nodrošināt cilvēka pamatvajadzību pēc tīra ūdens. Pārgājieni dabā spēj visas šīs likumsakarības lieliski demonstrēt un palīdz tās labāk izprast.

Pasaules ūdens dienu tradicionāli atzīmē 22. martā. Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē tika atzīmēta 1993. gadā. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996. gada.

Pasaules ūdens dienai veltītie pasākumi Latvijā

Izzinošs pasākums Ķemeru Meža mājā - "Ūdens dabā – daba ūdenī"

Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru Nacionālā parka Meža māja sestdien, 24. martā aicina uz izzinošu pasākumu "Ūdens dabā – daba ūdenī". Interesentus sagaida aizraujoša lekcija, radošās darbnīcas un pastaiga dabā, meklējot dzīvību ūdenī.  Dalība pasākumā ir bez maksas. Līdzi jāņem tautasdziesma vai dzejolis par ūdeni, ko ierakstīt atmiņu kladē. Pasākuma pirmajā daļā ikviens interesents lekcijā "Dabai ir problēmas?" varēs uzzināt, kādas ūdens problēmas pēdējās desmitgadēs cilvēki, neapdomīgi saimniekojot dabā, radījuši un kā tās iespējams risināt, veicot dažādus dabas atjaunošanas pasākumus.   Arī radošo darbnīcu aktivitātes gan bērnus, gan pieaugušos mudinās iztēloties ideālo ūdens pasauli. Savukārt pasākuma otrajā daļā ikviens interesents būs aicināts doties pastaigā pa Ķemeru apkārtnes mitrājiem, kopīgi vērtēt gan avota ūdens spēku, gan kūstošo sniega ūdeņu ceļus un neceļus, meklēt dzīvību ūdenī un mācīties pazīt ūdens pasaules bagātības.

Laiks: No plkst. 11.00 līdz 14.00.

Vieta: Ķemeru Nacionālā parka dabas izglītības centrs "Meža māja".

Pārgājiens "Amatas upes noslēpumi"

Atzīmējot Pasaules ūdens dienu, Dabas aizsardzības pārvalde piektdien, 23. martā rīko pārgājienu "Amatas upes noslēpumi pastaiga gar Amatu 2,4 km garumā no Veclauču tilta līdz Zvārtes iezim, pētot skaistos un mūžsenos smilšakmens iežus upes krastos, dzīvnieku klātbūtnes pēdas un pavasara pazīmes dabā. Zvārtes ieža pakājē gaida sarunas par un ap ūdeni "Paralēlā ūdens dzīve" kopā ar ūdeņu pētnieku  Andri Urtānu.

Laiks: Piektdiena, 23. marts, plkst. 9.30

Tikšanās vieta: Veclauču tilts pār Amatu

Pārgājiena garums: 2,4 kilometri.

Pieteikšanās: Pieteikties zvanot pa tālruni 29433353 vai rakstot uz e-pastu baiba.livina@daba.gov.lv

Pa Imulas dabas taku – pārgājiens Abavas senlejā

Pasaules ūdens dienai veltīts pārgājiens pa Imulas dabas taku, kas atrodas dabas parkā "Abavas senleja". Dabas taka ved pa gleznaino Imulas upes labo krastu. Imulas krasti ir gan lēzeni, gan stāvi un veido kraujas, kur pavasarī paveras lieliska ainava un daba mostas. Pārgājienu vadīs Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja un Abavas ielejas attīstības centra vadītāja Iveta Piese.

Laiks: Sestdiena, 24. marts plkst.  12.00

Tikšanās vieta: Telšu vieta "Vītiņi" pie Imulas ietekas Amatā.

Pārgājiena garums: 3 kilometri.

Pieteikšanās: Pieteikšanās līdz 22. martam, zvanot pa tālr. 28385025 vai rakstot e-pastu andra.ratkevica@daba.gov.lv.

Krastings gar Vitrupi- Pārgājiens Vidzemes piekrastē

Atzīmējot Pasaules ūdens dienu, Dabas aizsardzības pārvalde 24. martā aicina uz bezmaksas pārgājienu Vidzemes piekrastē dabas gida pavadībā "Krastings gar Vitrupi". Ceļā būs iespēja iepazīt  koku sugas gar upes krastiem, izpētīt smilšakmens ieža atšķirības no citiem iežiem, skaitīt upes līkumus, noteikt straumes ātrumu, klausīties putnu balsīs un meklēt pavasara pazīmes dabā.

Laiks: Sestdiena, 24. marts plkst.10.00

Tikšanās vieta - no šosejas A1 apmēram 4,2 km Ķirbižu virzienā. Precīzāk - ceļa V138 (Lāņi-Ķirbiži-Mežciems) un meža trases "Vitrupes trase" krustojumā, Viļķenes pagasts, X: 526151, Y: 6389893 / Lat: 57.6505816, Lon: 24.4381698

Pārgājiena garums:  apmēram 4 stundas.

Pieteikšanās: Pieteikties līdz 23. martam zvanot pa tālr. 26329412 vai rakstot uz e-pastu inta.soma@daba.gov.lv

Pārgājiens gar Rāznas Dienvidu krastu

Sestdien, 24. martā Pārvaldes Latgales reģionālā administrācija aicina uz Pasaules ūdens dienai veltītu pārgājienu gar Rāznas ezera Dienvidu krastu. Pārgājiena laikā dalībnieki uzzinās par ūdens ekosistēmu pakalpojumiem, vēros pavasara norises dabā, iepazīs tuvumā esošo ciemu vēsturi, kā arī interaktīvā veidā iepazīs citus Rāznas Nacionālā parka ūdeņus. Pārgājiena noslēgumā – uz ugunskura vārīta tēja ar līdzpaņemtajām maizītēm.

Tikšanās vieta: 24. marts plkst. 10.00 Dabas izglītības centrā "Rāzna", Skolas iela 3, Lipuški, Mākoņkalna pag., Rēzeknes novads.

Pieteikšanās: rakstot uz e-pasta adresi irena.brolisa@daba.gov.lv vai zvanot pa telefonu 27892916 Irēnai Brolišai.

Pārgājiena garums: 5 kilometri.

Sīkāk par visiem pasākumiem – Dabas aizsardzības pārvaldes Facebook lapā www.facebook.com/dabasparvalde/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI