DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Bankas padome groza ārvalstu valūtu maiņas noteikumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien Latvijas Bankas padome grozīja Latvijas Bankas 2009. gada 13. maija noteikumus Nr. 36 "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi" (tālāk tekstā ؘ– noteikumi).

Ar grozījumiem tiek noteikts automatizēto ārvalstu valūtu maiņas iekārtu izmantošanas regulējums. Ņemot vērā uzņēmēju priekšlikumus un nozares attīstības tendences, noteikumi papildināti ar iespēju ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu veikt, izmantojot automatizētu ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas iekārtu. Noteikumi nosaka prasības šādu iekārtu uzstādīšanai.

Tāpat papildināti veidi, kādos var veikt samaksu par ārvalstu valūtu pirkšanu vai pārdošanu. Līdz šim noteikumi paredzēja, ka kapitālsabiedrība kā maksāšanas līdzekli drīkst pieņemt tikai skaidro naudu un maksājumu kartes. Noteikumu grozījumi paredz, ka samaksa var tikt veikta arī ar zibmaksājumu (https://www.bank.lv/par-mums/uzdevumi/maksajumu-sistemas-uzdevumi/zibmaksajumi) un kredītiestādes iekšējo kredīta pārvedumu.

Tāpat noteikumos ietvertas papildu normas cīņai ar pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kā arī atvieglots šīs nozares uzņēmumu administratīvais un finansiālais slogs.

Latvijas Banka izsniedz atļaujas (licences) ārvalstu valūtu pirkšanai un pārdošanai. 2017. gada nogalē ar ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu nodarbojās 39 Latvijas Bankas licencētas kapitālsabiedrības 70 vietās Latvijā.

Kopējais pārdotais ārvalstu valūtu apjoms 2017. gadā bija 104.6 milj. eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI