DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Bankas padome jaunā redakcijā pieņem "Vērtspapīru pārskatu sagatavošanas noteikumus"

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien Latvijas Bankas padome jaunā redakcijā pieņēma "Vērtspapīru pārskatu sagatavošanas noteikumus" (tālāk tekstā – noteikumi), kā arī pieņēma grozījumus Latvijas Bankas 2018. gada 18. janvāra noteikumos Nr. 162 "Noteikumi par elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku".

Ar noteikumu jauno redakciju tiek ieviesta Eiropas Centrālās bankas (tālāk tekstā – ECB) 2016. gada 2. augusta Regula (ES) Nr. 2016/1384, ar ko groza Regulu (ES) Nr. 1011/2012 (ECB/2012/24) par vērtspapīru turējumu statistiku (ECB/2016/22). Grozījumi veikti, lai nodrošinātu Eiropas Centrālo banku sistēmu ar informāciju par to kredītiestāžu grupu vērtspapīru turējumiem, kuras ECB atzinusi par nozīmīgām. Tām būs jāsniedz jauns vērtspapīru pārskats – "Kredītiestādes grupas vērtspapīru ceturkšņa pārskats" – ar informāciju par attiecīgās kredītiestādes grupas īpašumā esošo vērtspapīru atlikumu ceturkšņa beigās un to grāmatvedības, risku un uzraudzības rādītājiem. Minētie rādītāji nodrošinās iespēju veikt precīzāku monetārās politikas transmisijas mehānisma analīzi, novērtēt Eirosistēmas risku attiecībā pret darījuma partneriem monetārās politikas operācijās, kā arī ļaus veikt detalizētākus kredītriska stresa testus un finanšu stabilitātes analīzi.

Grozījumi veikti arī "Vērtspapīru ar ISIN kodu mēneša pārskata", "Vērtspapīru bez ISIN koda mēneša pārskata" un "Kapitāla vērtspapīru mēneša pārskata (atbilstoši monetāro finanšu iestāžu "Mēneša bilances pārskata" 270000. pozīcijai)" sagatavošanas un iesniegšanas prasībās, t.sk. ieviesta vērtspapīru turētāju identificēšana individuālā līmenī un mainīta ES finanšu iestāžu identificēšanas kārtība. Turpmāk, identificējot ES finanšu iestādi, būs jāizmanto ECB interneta vietnē uzturētajos ES finanšu iestāžu sarakstos norādītie identifikācijas kodi.

Noteikumi stāsies spēkā 2018. gada 1. septembrī. Pirmie "Kredītiestādes grupas vērtspapīru ceturkšņa pārskata" dati būs jāsniedz līdz 2018. gada 30. oktobrim par stāvokli 2018. gada 30. septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI