DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

EP: ES budžetam pēc 2020. gada jāatbilst ES nākotnes uzdevumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienībai (ES) būtu jāveicina pētniecības programmas un jāatbalsta jaunieši un mazie uzņēmumi, Eiropas Parlamenta deputāti norāda sarunu par ES nākamo daudzgadu budžetu nostājas projektā. Diskusijas par to paredzētas otrdien, bet balsojums trešdien.

Nākamajai daudzgadu finanšu shēmai (DFS / MFF) būtu jāturpina atbalstīt lauksaimniecības politika un reģionālā politika, taču vienlaikus tajā būtu jārod līdzekļi jaunu prioritāšu – drošības, aizsardzības, migrācijas – finansēšanai, kompensējot arī Apvienotās Karalistes izstāšanās radīto naudas iztrūkumu, teikts rezolūcijas projektā.

Lai jaunais daudzgadu budžets stātos spēkā, tam jāsaņem Eiropas Parlamenta piekrišana. EP deputāti brīdina, ka vienošanās par daudzgadu budžetu nebūs iespējama, vienlaikus nepārskatot "pašu resursus" jeb budžeta ieņēmumu daļu.

Ieņēmumi

Līdzās rezolūcijai par daudzgadu budžetu deputāti diskutēs un balsos par rezolūciju, kurā piedāvāts saglabāt tagadējos "pašu resursus" jeb budžeta ieņēmumus, vienlaikus pakāpeniski ieviešot jaunus – piemēram, finanšu darījumu nodokli, daļu no digitālajā nozarē aktīvo uzņēmumu samaksātajiem nodokļiem vai vides nodokļus. Jaunajiem ieņēmumu avotiem būtu jāmazina no nacionālā kopienākuma atkarīgās  valstu iemaksas ES budžetā

Vairāk informācijas atrodams šajā paziņojumā presei.

Pamatinformācija

  • Vairāk nekā 94% ES budžeta līdzekļu saņem Eiropas pilsoņi, reģioni, pilsētas, lauksaimnieki un uzņēmēji. ES administrācijas izmaksas veido nepilnus 6% budžeta, bet atalgojums – apmēram pusi šo 6% (avots: Eiropas Komisija);
  • Eurobarometer aptauja liecina, ka eiropieši no ES gaida drošības, migrācijas un bezdarba jautājumu risinājumus.

Nākamie soļi

Abas rezolūcijas uzskatāmas par Eiropas Parlamenta viedokli, pirms Eiropas Komisija maijā nāks klajā ar likumdošanas priekšlikumiem budžetam pēc 2020. gada. EP deputāti aicina pēc iespējas ātrāk uzsākt sarunas starp ES institūcijām, lai panāktu vienošanos pirms 2019. gada EP vēlēšanām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI