DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pilnos ziedos saplaukusi LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
To, vai acāliju krāšņums tik spilgti izceltos arī vasaras pilnbriedā var tikai minēt, bet skaidrs, ka ziemas sniega baltumā un zemajos saules staros ziedu mākoņu košās krāsas un pilnīgās formas pielīdzināmas izcilākajiem mākslas darbiem. Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pilnbriedā zied acāliju kolekcija.

Acāliju audzēšana Latvijā var lepoties ar teju simts gadus senu vēsturi. Tās sāka audzēt 20. gadsimta sākumā, bet jau 30. gadu vidū acāliju kolekciju izveidoja arī LU Botāniskajā dārzā, taču Otrā pasaules kara laikā tā gāja bojā. Atdzimšanu Latvijā acālijas piedzīvoja 50. gadu sākumā. 1956. gadā kolekcijas atjaunošanu LU Botāniskajā dārzā  sāka toreizējais dārza direktors, rododendru selekcionārs Rihards Kondratovičs.

Paralēli kolekcijas veidošanai 20. gs. 70. gados sākās arī jaunu šķirņu veidošana. Jau tad ar 45 dažādām šķirnēm LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija bija lielākā Latvijā, bet mūsdienās tā var lepoties jau ar 124 kultivārīm, kuros pārstāvētas gan agrīnās, gan vidējās, gan vēlīnās šķirnes. Vecākajiem acāliju krūmiem kolekcijā ir jau aptuveni 60 gadi, taču brīvā dabā labvēlīgos augšanas apstākļos krūma vecums var sasniegt pat 200 gadus. Par bagātīgo kolekciju LU Botāniskajā dārzā jau ilgstoši rūpējas pieredzējusī speciāliste Skaidrīte Matisone, kas pagājušā gada pavasarī tikusi arī pie savā vārdā nosauktas acāliju šķirnes.

Dažādo acāliju šķirņu ziedi pārstāv ļoti plašu krāsu gammu. Tie ir gan vienkrāsaini, gan raibi, taču interesanti, ka nekad nav selekcionēta acālija ar dzeltenas krāsas ziediem. Lielākā daļa acāliju ziedu nesmaržo, taču ir sastopamas arī smaržīgas šķirnes. LU Botāniskajā dārzā tādas ir piecas. Siltās dienās tās izdala ļoti spēcīgu smaržu, radot iespaidu, ka visas Acāliju mājas ziedošās kupenas apveltītas ar saldenu aromātu.

Mūsu klimatā Acālijas nespēj pārziemot ārā, jo nepanes apstākļus, kad gaisa temperatūra noslīd zem nulles, taču arī audzēšanai siltās telpās tās nav piemērotas. Acālijas necieš sausu gaisu un augstas temperatūras. Lai acālijas mājas apstākļos ar krāšņajiem ziediem priecētu ilgāk, tās jātur iespējami tālu no apkures iekārtām, un jāraugās, lai sakņu kamols vienmēr būtu mitrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI