DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

OECD atzinīgi vērtē Latvijas valdības sniegto atbalstu MVK pieejai finansējumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) šodien publicējusi ikgadējo Mazo un vidējo komersantu un uzņēmēju finansēšanas apskatu 2018, kurā izvērtēta situācija 43 valstīs, t.sk. Latvijā, laika periodā no 2007.-2016. gadam dažādu finanšu instrumentu jomā, kā arī sniegts vērtējums par politikas iniciatīvām, kas sekmē finansējuma pieejamību komersantiem; šogad īpaša vērība pievērsta aizdevumu garantiju atbalsta programmu darbības novērtēšanai. 

Vērtējot MVK situāciju Latvijā, OECD atzinīgi novērtējusi MVK iespēju piekļūt finansējumam izaugsmes nodrošināšanai. Tāpat OECD eksperti novērojuši, samazinājies MVK skaits, kas pieteikuši bankrota procedūru, banku aizdevumu procentu likmes Latvijā turpina samazināties, neatmaksāto aizdevumu apmērs sarūk, savukārt MVK izsniegto banku aizdevumu apmērs un īpatsvars lēnām pieaug. Kaut baku aizdevumu kopējais apmērs joprojām nav sasniedzis pirmskrīzes līmeni, vienlaikus OECD norāda, ka laika periodā no 2014.-2016. gadam ievērojami pieaudzis veikto riska kapitāla ieguldījumu apmērs, šo gadu laikā pat dubultojoties.

"OECD mazo un vidējo komersantu apskata galvenie secinājumi vēlreiz liecina, ka Ekonomikas ministrijas paveiktais uzņēmējdarbības vides uzlabošanā un MVK atbalstam, it īpaši strauji augošo tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu atbalstam, ir pareizais virziens, kā sekmēt Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, pievienotās vērtības un inovācijas attīstību. Mērķtiecīgas reformas un cieša sadarbība ar uzņēmējiem Latvijai ļāvusi sasniegt augstus rezultātus arī citos starptautiskos novērtējumos, piemēram, Pasaules Bankas veiktajā "Doing Business 2018"," ar gandarījumu atzīst Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"2017. gadā stājies spēkā Ekonomikas ministrijas izstrādātais Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, tiek īstenotas vairākas ES fondu atbalsta programmas, kas sadarbībā ar Attīstības finanšu institūciju Altum piedāvā plaša spektra atbalstu MVK un ieviešot vairākus jaunus finanšu instrumentus – portfeļgarantijas, vidēja un ilgtermiņa eksporta kredīta aizdevumus, u.c.. Šogad turpināsim darbu pie MVK atbalsta iniciatīvām mūsu prioritārajos virzienos uzņēmējdarbības, produktivitātes, eksporta, investīciju, cilvēkkapitāla un inovācijas veicināšanai, nodrošinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmes paātrināšanu," norāda ministrs.

Mazo un vidējo komersantu un uzņēmēju finansēšanas apskata mērķis ir izvērtēt un sniegt informāciju par jaunākajām tendencēm MVK piekļuvē finansējumam un finansējuma nosacījumiem dažādās OECD valstīs. OECD atzinīgi novērtē un atbalsta valstu valdību iniciatīvas MVK pieejas finansējumam sekmēšanai un efektivitātes vērtēšanai. Piekļuve finansējumam MVK attīstībai dažādās to biznesa cikla fāzēs sekmē produktivitātes stiprināšanu, ilgtspējīgu izaugsmi un pielāgošanos globālām attīstības tendencēm, piemēram, digitālai ekonomikai, sabiedrības novecošanās, globalizācijai, utml.

Apskatā iekļautie galvenie secinājumi liecina, ka lielākajā daļā OECD valstu uzņēmējdarbības vide MVK attīstībai kopumā ir labvēlīga. Vienlaikus OECD norāda, ka tradicionālo banku kreditēšanas politika joprojām ir piesardzīga, it īpaši attiecībā uz jaunuzņēmumiem, inovatīviem MVK un mikrouzņēmumiem. Tā rezultātā MVK vidū pieaudzis pieprasījums pēc alternatīvajiem finanšu instrumentiem – līzinga un faktoringa, riska kapitāla ieguldījumiem, "pūļa" finansējuma u.c. Tāpēc OECD valstīs pēdējo gadu laikā valdības ieviesušas atbalsta iniciatīvas jaunu finanšu instrumentu pieejamībai MVK, atbalstot riska kapitāla fondu darbību, novēršot administratīvos šķēršļus, piešķirot nodokļu atvieglojumus investīcijām, kuru galvenā mērķauditorija ir jaunuzņēmumi ar strauju izaugsmes potenciālu. Apskata dati liecina, ka šīm iniciatīvām ir vērojama pozitīva ietekme uz MVK attīstību.

Tāpat apskatā norādīts, ka, neskatoties uz situācijas uzlabošanas globālajos finanšu tirgos pēckrīzes periodā, joprojām MVK saskaras ar grūtībām piekļūt finansējumam, kas nelabvēlīgi ietekmē jaunu uzņēmumu rašanās dinamiku un MVK izaugsmi. Šī izaicinājuma iemesli saistīti gan ar MVK nepietiekošo kredītvēsturi un nodrošinājumu, gan ar sarežģījumiem naudas plūsmas nodrošināšanā, gan paaugstināto uzņēmējdarbības risku, kā rezultātā komercbankas un privātie investori ir piesardzīgi MVK finansējuma nodrošināšanā. Ņemot vērā iepriekš minētās tirgus nepilnības, OECD eksperti norādījuši, ka valsts atbalsta programmām ir ievērojama nozīme MVK atbalstam.

Apskatu prezentēja OECD ģenerālsekretārs José Ángel Gurría š.g. 22.-23. februārī Mehiko, Meksikā notiekošajā OECD Ministru konferencē par mazo un vidējo komersantu ilgtspējīgu izaugsmi, kurā notiek diskusijas par MVK piekļuvi finansējumam, iesaistīšanos globālajās vērtību ķēdēs un citiem jautājumiem, lai nodrošinātu MVK produktivitātes stiprināšanu, ilgtspējīgu izaugsmi un pielāgošanos globāla mēroga attīstības tendencēm, piemēram, digitālai ekonomikai, sabiedrības novecošanās, globalizācijai un citām.

Detalizēti ar Mazo un vidējo komersantu un uzņēmēju finansēšanas apskatu 2018 var iepazīties OECD tīmekļa vietnē.

OECD informācija plašsaziņas līdzekļiem

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI