DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes

VIENOTĪBA rosinās Saeimu lemt par sabiedriski nozīmīgu krimināllietu publiskošanu

VIENOTĪBA
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Partija VIENOTĪBA ir sagatavojusi likumprojektus, kas paredz publiskot tā sauktās oligarhu lietas materiālus, kā arī nodrošināt iespēju žurnālistiem turpmāk iepazīties ar sabiedriski nozīmīgu krimināllietu materiāliem un tos publiskot. Abi likumprojekti iesniegti izskatīšanai Saeimas sēdē 22.februārī.

"Nav pieļaujama situācija, ka gadījumos, kad kriminālprocesā tiek skartas būtiskas sabiedrības intereses, piemēram, tajā ir ziņas par faktiem, kas norāda uz amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem vai prettiesisku manipulāciju ar sabiedrisko viedokli, izmantojot masu medijus, bet sabiedrība par to saņem vien daļēju vai nepilnīgu informāciju vai arī neuzzina par to vispār," uzsver Hosams Abu Meri, VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

"VIENOTĪBA uzskata, ka Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911 gala ziņojums nesniedza atbildes uz daudziem būtiskiem jautājumiem. Vienīgais komisijas patiesi nozīmīgais veikums ir pārliecināšanās, ka žurnāla "Ir" publiskotās Rīdzenes sarunas ir autentiskas, pretēji vairāku to dalībnieku apgalvotajam," pauž Andrejs Judins,  Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis un likumprojektu izstrādes autors.

Tā dēvētās oligarhu lietas materiāli satur ziņas par faktiem, kas norāda uz sistēmisku politisko korupciju, taču normatīvie akti neparedz veidu, kādā sabiedrība būtu informējama par to saturu.  Ar speciālu likumu iecerēts noteikt kārtību, kādā publiskojami krimināllietā deklasificētie operatīvās izstrādes lietas materiāli, kas satur arī līdz šim nepubliskotos sarunu ierakstus. Tas paredz uzdot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam kriminālprocesā Nr.16870000911 ietverto deklasificēto operatīvās izstrādes lietas materiālu digitalizēšanu un publicēšanu ne vēlāk kā līdz 2018.gada 1.jūlijam. Tāpat vēl papildus ir izstrādāti grozījumi Kriminālprocesa likumā, lai noteiktu kārtību, kādā masu mediju pārstāvji var iepazīties ar krimināllietu materiāliem un gadījumos, ja tas nepieciešams sabiedrības interesēs, arī publiskot tos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI