31. janvārī, 2018
TĒMA: Veselība

Informē par pārkāpumu novēršanu Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”

Šodien, 31.janvārī, Veselības ministrijā norisinājās preses konference, kurā mediju pārstāvji tika informēti par rīcību, novēršot Veselības inspekcijas konstatētos pārkāpumus Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”.

Jau ziņots, ka, izvērtējot medicīnisko dokumentāciju un saņemot ārstniecības personu mutiskus paskaidrojumus, tika konstatēti vairāki būtiski normatīvu aktu pārkāpumi kārtībā, kādā ierobežojami pacienti, obligātajās prasībās ārstniecības iestādēs un medicīnisko dokumentu lietvedības kārtībā.

"Situācija, kas bija izveidojusies Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" nav pieļaujama. Veselības ministrijas vārdā atvainojos bērnu un viņu vecāku priekšā par to, ka slimnīcas darbībā bija pārkāpumi. Lai tos novērstu, esam lūguši slimnīcas vadību uz laiku uzņemties Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētāju dr.Jāni Buģinu," norādīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane Umbraško.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs dr.Jānis Buģins, kurš no pirmdienas pilda Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekļa pienākumus, atzina, ka slimnīcā ir nepietiekams ārstu nodrošinājums. Ņemot vērā, nepieciešamību slimnīcā nodrošināt ārstu klātbūtni diennakts režīmā, šobrīd vajadzīgie speciālisti tiks piesaistīti no Rīgas psihiatrijas narkoloģijas centra. Tāpat piesaistīt varētu arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstus.

Dr.Jānis Buģins informēja, ka ir slimnīcā ir bijušas problēmas ar normatīvos noteiktās medicīniskās dokumentācijas veikšanu, kas šobrīd jau ir novērstas un nākotnē netiks pieļautas. Tāpat tiks veikti pasākumi, lai radītu plašāku nodarbību pieejamību pacientiem, nodrošinot viņiem pilnvērtīgāku ārstniecības procesu.

Ņemot vērā, slimnīcā konstatēto, Veselības ministrija un Veselības inspekcija pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai visās psihoneiroloģiskajās slimnīcās un slimnīcās, kurās ir psihoneiroloģiskās nodaļas, lai nepieļautu līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos.

*Ministru kabineta 2016.gada 12.jūlija noteikumi Nr.453 "Noteikumi par kārtību, kādā ierobežojami pacienti, un priekšmetiem, kurus aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē";

Ministru kabineta 2009.gada 20.janvāra noteikumi Nr.60 "Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām";

Ministru kabineta 2006.gada 4.aprīļa noteikumi Nr.265 "Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība"