DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Vienkāršos traktortehnikas tiesību kategorijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 23.janvārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz vienkāršot traktortehnikas vadītāju apliecību kategorijas.

Patlaban praksē darbojas astoņas kategorijas. Nevalstiskās organizācijas jau gadiem ir norādījušas, ka Latvijā salīdzinājumā ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir pārāk daudz traktortehnikas tiesību kategoriju. ES pamatā ir viena vai divas, bet ne vairāk kā četras, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts paredz optimizēt un apvienot vairākas kategorijas vienā, samazinot pašreizējo traktortehnikas tiesību kategoriju skaitu līdz četrām.

Līdz ar grozījumiem plānots mainīt arī kategoriju nosaukumus, aizstājot burtus A, B, C, D, E, F, G, un H ar saīsinājumiem TR1, TR2, TR3 un TR4. Tas darīts tādēļ, lai kategoriju nosaukumi nedublētos ar autovadītāju kategorijām Latvijā un Eiropas Savienībā.

Likumprojekts paredz, ka tās traktortehnikas vadītāju apliecības, kas izsniegtas līdz 2018.gada 31.decembrim, būs derīgas līdz to derīguma termiņa beigām. Savukārt apliecības maiņa būs brīvprātīga.

Patlaban praksē darba devēji neatkarīgi no vadītāja apliecībā norādītajām kategorijām pirms traktortehnikas vadības uzticēšanas kādai personai pārbauda tās prasmes vai, ja tas nepieciešams, apmāca personu vadīt attiecīgo traktortehniku. Lielais kategoriju skaits rada problēmas darba devējiem atrast darbinieku, kam ir tiesības vadīt attiecīgo traktortehniku, īpaši gadījumos, kad nepieciešama darbinieku aizvietošana slimības vai cita iemesla dēļ, norādījuši likumprojekta autori.

Patlaban, lai lauksaimniecības nozarē varētu strādāt ar jebkura veida traktortehniku, ir nepieciešamas trīs traktortehnikas vadītāju kategorijas, meža nozarē – divas un ceļu būves nozarē – četras kategorijas.

Tāpat kā līdz šim šoferi tiesības varēs iegūt no 16 gadu vecuma traktortehnikai ar pilnu masu līdz 7500 kg un no 17 gadu vecuma pārējai traktortehnikai.

Pašlaik Latvijā ir 91 300 traktortehnikas vadītāju apliecību īpašnieku, norādīts likumprojekta anotācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI