DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

1991. gada barikādes – simbols sabiedrības saliedētībai un valsts gribai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Lai veicinātu jauniešos izpratni par barikāžu laika nozīmi un sabiedrības saliedētību, sargājot galvaspilsētas stratēģiskākos objektus, 19. janvārī Valsts kanceleja rīkoja diskusiju “Barikāžu hronikas”. Pie Ministru kabineta ēkas atklāta arī autentiska vides instalācija – ar dzeloņdrātīm apvilkta smagā kravas tehnika, kas tika izmantota 1991. gada janvāra barikādēs.

Diskusijā jauniešus uzrunāja Ministru prezidents Māris Kučinskis, kurš barikāžu laikā kopā ar valmieriešiem apsargāja Ministru kabineta (tolaik – Ministru padomes) ēku. Atklājot diskusiju, M. Kučinskis uzsvēra: "1991. gada janvārī cilvēki no visas Latvijas devās uz Rīgu, uz barikādēm, jo baidījās zaudēt tikko atjaunoto Latvijas valsti. Toreiz neviens nedomāja, vai to viņam kāds kompensēs, kas par to būs vai nebūs. Cilvēki bija gatavi stāties pretī pārspēkam un cīnīties par savu valsti."

Tāpat unikālos atmiņu stāstos dalījās Valsts kancelejas darbinieki, kuri vēsturisko mirkli piedzīvoja klātienē, kā arī pensionēts vēstures skolotājs, barikāžu dalībnieks no Valmieras Ivars Briedis, kurš bija Augstākās Padomes deputāts, bet tajā pašā laikā atradās arī ārā pie ugunskuriem. Savukārt par nozīmīgajiem vēstures faktiem jauniešus uzrunāja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas "Tautas frontes muzejs" vadītājas p.i. Liene Andrejsone.

"Ar 1991. gada barikādēm janvāris uz visiem laikiem ierakstīts Latvijas vēstures lappusēs kā izšķirīgi nozīmīgs pavērsiena punkts ceļā uz valsts neatkarību. Neapbruņotu brīvprātīgo klātbūtne bija nodrošināta pie visiem svarīgākajiem objektiem. Latvijas iedzīvotāji apsargāja Augstāko Padomi, Ministru padomi, Radio un TV centru Zaķusalā, Radio namu Doma laukumā, Rīgas telefona un telegrāfa centrāli Dzirnavu ielā, kā arī Rīgas tiltus, lai nepieļautu Padomju Savienības militāro agresiju un iespējamo bruņoto apvērsumu. Barikāžu laiks bija īpašs, jo tauta cīnījās par vienotu mērķi – brīvu un neatkarīgu Latviju," stāsta L. Andrejsone.

Pirms diskusijas pie Ministru kabineta tika svinīgi atklāta arī vides instalācija, kas atspoguļo autentisku barikāžu laika tehniku, ar kuras palīdzību 1991. gada janvārī tika bloķēta pieeja Ministru padomes ēkai. Pasākuma laikā objektam simbolisku godasardzi nodrošināja Jaunsardzes pārstāvji.

Atklājot vides instalāciju, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis norādīja: "Barikādes ir notikums, kas spilgti parāda latviešu tautas būtību – spēju būt saliedētiem, sīkstiem un drosmīgiem, pašaizliedzīgi stājoties pretī politiskajām lielvarām, kas bija pret Latvijas valsts neatkarību. Pirms 27 gadiem janvāris šajās dienās bija krietni aukstāks, taču tas neatturēja iedzīvotājus no dažādiem Latvijas reģioniem doties uz Rīgu, lai sargātu galvaspilsētas stratēģiskākos objektus, tostarp Ministru kabinetu. Es priecājos, ka vēl aizvien ik gadu mēs rodam veidus, kā godināt šo notikumu un tā dalībniekus, tādējādi apliecinot, ka Latvijas vēsture ir vērtība, ar ko jālepojas no paaudzes paaudzē. Mūsu pienākums ir dalīties stāstos ar saviem bērniem un mazbērniem, lai viņos tiktu ieaudzināta cieņa pret valsti, izpratne par tās vēsturi un pārliecība par Latvijas spēku un patstāvību."

Jāpiemin, ka arī J. Citskovskis ir barikāžu dalībnieks, jo 15 gadu vecumā kopā ar skolas biedriem mēroja ceļu no Kandavas uz Rīgu un pavadīja nakti pie ugunskuriem Doma laukumā un Zaķusalā.

Minētā vides instalācija ir papildināta ar audiovizuāliem uzskates materiāliem par barikāžu laiku: fotogrāfijām, Valsts kancelejas darbinieku atmiņām un audio fragmentiem no Zigurda Vidiņa dokumentālās filmas "Balti zvani", kas tika uzņemta tieši liktenīgo notikumu virpulī. Ikviens iedzīvotājs ir aicināts apskatīt instalāciju līdz 21. janvārim.

Aicinām šajā barikāžu piemiņas dienu laikā ikvienu Latvijas iedzīvotāju dalīties sociālajos tīklos savās, draugu vai vecāku un vecvecāku atmiņās, kā arī foto liecībās par spilgtākajiem notikumiem, kas saistās ar 1991. gada janvāra barikādēm. Veidosim kopā mūsu atmiņu stāstu, lietojot tēmturi #BarikāžuLaiks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI