19. janvārī, 2018

Ojārs Kalniņš: Magņitska likuma pieņemšana ir tiesiskas valsts goda lieta

Partijas VIENOTĪBA Saeimas frakcija informē: Lai Latvija kopsolī ar citām demokrātiskām valstīm apliecinātu, ka aizstāv starptautisko taisnīgumu un cilvēktiesību ievērošanu un atzīst Krievijā nogalināto juristu Sergeju Magņitski par smagu cilvēktiesību pārkāpumu upuri, Saeimas Ārlietu komisija gatavo Saeimas lēmumprojektu, kurā parlaments pauž nosodījumu Krievijas varas iestāžu rīcībai Magņitska nāves apstākļu nepienācīgā izmeklēšanā, uzsver Latvijas atbildību vērsties pret klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, finanšu krāpšanas shēmām un korupciju, kā arī paredz sankciju noteikšanu Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Ojārs Kalniņš, Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs: "Demokrātiskas valsts vērtības nekad nebūs savietojamas ar klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, liela apmēra korupciju un naudas atmazgāšanu, tādēļ Latvijas kā tiesiskas valsts goda lieta ir ar parlamenta lēmumu demonstrēt skaidru nosodījumu ar Magņitska lietu saistītajai rīcībai un personām."

Darbs pie Saeimas lēmumprojekta uzsākts jau pērnā gada rudenī, kad Ojārs Kalniņš oficiālās vizītes ietvaros Kanādā konsultējās ar Senāta Ārlietu komisijas vadītāju Reinelu Andrejčuku (Raynell Andreychuk), kura virzīja Magņitska likuma pieņemšanu Kanādas parlamentā, kā arī tikās ar Sergeja Magņitska advokātu Bilu Brauderu (Bill Browder), kurš aktīvi iestājas par Magņitska lietas nosodījumu demokrātiskajās pasaules valstīs.

Lēmumprojekts, ko, sadarbojoties vairāku Saeimā pārstāvēto frakciju deputātiem, izstrādā Saeimas Ārlietu komisija, paredz aicināt Ministru kabinetu iekļaut Latvijai nevēlamo personu sarakstā ar Magņitska lietu saistītus ārvalstniekus, tādējādi liedzot viņiem ieceļot Latvijā. Tāpat lēmumprojektā plānots iekļaut aicinājumu citiem Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt Magņitska tiesību aktus, lai stiprinātu kopējo tiesiskuma vidi, kā arī paustu atbalstu iniciatīvai īstenot mērķtiecīgas Magņitska sankcijas Eiropas Savienības līmenī.

Līdz šim sankcijas, kas saistītas gan ar ieceļošanas liegumu, gan liegumu lietot valsts finanšu sistēmu, pieņemot atsevišķus tiesību aktus, kas simboliski nodēvēti Sergeja Magņitska vārdā, ir ieviesušas tādas valstis kā ASV, Kanāda, Lietuva, Igaunija, Lielbritānija.