DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Vecumnieku novada Valles pagastā apzināti 16 jauni dižkoki

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas simtgades gadā nozīmīgu dāvanu savai dzimtajai pusei sarūpējusi kāda Vecumnieku novada Valles pagasta iedzīvotāja, kura savas dzīvesvietas apkārtnē sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (Pārvaldes) darbiniekiem atklājusi 11 jaunus un 2 potenciālus dižkokus.

Līdz ar to pagasts, kurā vēl 2017. gadā nebija reģistrēts pilnīgi neviens dižkoks, patlaban var lepoties ar 16 dižkokiem un 2 potenciālajiem dižkokiem.

Valles pagastā dižkoku uzmērīšana sākās pagājušā gada novembrī "Buku" mājas pagalmā, pie aktieru Amtmaņu muzeja "Zvanītāju Bukas". Uzmērot dižozolu, Pārvaldes darbiniekus pamanīja vietējā iedzīvotāja Iluta Letkovska, kura solījās sazināties par potenciāliem dižkokiem savas mājas apkārtnē. Jau pēc neilga laika tika saņemts zvans – jādodas atpakaļ uz Valli, jo atrasti 3 dižkoki.

"Cerēto 3 dižkoku vietā, uzmērījām 11 dižkokus un divus potenciālos dižkokus. Esam pateicīgi par lokālpatriotismu  un sniegto ieguldījumu dižkoku apzināšanā! Tas ir lielisks akcijas "LV100 dižošanās" piemērs. Svarīgs ir ikviena Latvijas iedzīvotāja veikums, jo tikai kopā mēs varam atklāt, cik patiesībā bagāta ir Latvijas daba," pauž Pārvaldes Dabas aizsardzības daļas vecākā eksperte Simona Geršebeka.

Patlaban dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" Valles pagasta teritorijā reģistrētas sešas liepas, divas kļavas, trīs ozoli, viens osis un viena goba. Šiem dižkokiem pievienosies arī Buku ozols, un Pārvaldes darbinieku pamanītie četri dižozoli. Tomēr nav izslēdzams, ka apkārtnē atrodami vēl daudz neidentificēti dižkoku.

Dižkoki ir savu sugu vecākie un lielākie eksemplāri. Daudzos gadījumos tie ir nozīmīgi un izcili ainavas elementi. Tiem ir arī liela nozīme dabas daudzveidības uzturēšanā - mājvieta daudzām dzīvo organismu sugām, tostarp retām un apdraudētām. Bieži dižkokiem ir arī kultūrvēsturiska nozīme – ar tiem saistās vēstures notikumi, tie ir gadskārtu liecinieki cauri gadu simtiem.

Noderīga informācija, kā meklēt un kartēt dižkokus, pieejama tīmekļa vietnē dizosanas.lv100.lv. Tur arī izveidota lietotājam ērta karte, kur apskatīt jau esošos dižkokus un pievienot jaunus. Digitālajā kartē ievietotos datus par atrastajiem kokiem pēcāk pārbaudīs un norādītos kokus dabā apsekos Pārvaldes speciālisti. Ja koks atbildīs noteiktajiem standartiem, to reģistrēs Dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols", un pie tā izvietos informatīvo zīmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI