18. janvārī, 2018
TĒMA: Veselība

Bērniem ar cukura diabētu būs pieejami valsts apmaksāti insulīna sūkņi

2018.gada veselības budžetā iekļautais papildu finansējums 710 000 EUR apmērā ir ļoti ilgi gaidīts un nozīmīgs notikums ģimenēs, kurās bērniem diagnosticēts cukura diabēts. Aptuveni 30% mazo pacientu diabēta ārstēšanā nepieciešams insulīna sūknis, kura iegādes un uzturēšanas izmaksas līdz šim nācās segt pašai ģimenei vai arī apmaksāt ar Bērnu slimnīcas fonda palīdzību.

Veselības ministre Anda Čakša: "Pagājušajā gada nogalē mums izdevās rast finansējumu insulīna sūkņu nodrošināšanai bērniem. Līdz šim Latvija bija viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kas ilgstoši nebija finansējusi insulīna sūkņu izmaksas bērniem, līdz ar to ģimenēm nācās paļauties uz sabiedrības atbalstu. Arī es personīgi uzskatu, ka valsts finansējuma piešķiršana ir būtisks solis - insulīna sūknis nepieciešamības gadījumā būtiski uzlabo bērna dzīves kvalitāti un ļauj viņam būt aktīvam un piedzīvot bērnību."

Pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem insulīna sūkņus ik dienu izmanto 72 cukura diabēta pacienti, bet kopumā ar šo diagnozi slimo 820 bērni. "Ne visiem cukura diabēta pacientiem ir nepieciešams insulīna sūknis, tomēr tiem, kuriem tas ir nozīmēts terapijā, tam ir ļoti liela nozīme. Diemžēl mūsu pacientu vidū ir arī tādas ģimenes, kuras nevar atļauties iegādāties šo ierīci, jo tā cena sasniedz 3500 EUR, turklāt ik dienu papildu ir nepieciešami vienreizējās lietošanas instrumenti, kuri gada laikā ģimenei izmaksā ap 1600 EUR," skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Una Lauga – Tuņina.

Kā skaidro Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa: "Bērnu slimnīcas fonds atbalstu insulīna sūkņu iegādei un uzturēšanai uzsāka sniegt 2016.gada februārī, kad, pārrunājot situāciju ar slimnīcas speciālistiem, secinājām, ka bērniem ļoti pietrūkst palīdzības. Divu gadu laikā šim mērķim esam izlietojuši 114 631 EUR, no kuriem  81 090 EUR esam novirzījuši insulīna sūkņu iegādei, savukārt ierīces piederumiem - 33 540 eiro. Palīdzību nepilnu 2 gadu laikā ir saņēmuši 33 bērni, lielākoties pateicoties labdarības akciju "Eņģeļi pār Latviju" un Labestības dienas ziedotājiem. Mūsu pieredze rāda, ka daudziem vecākiem nav finansiālu iespēju pašiem iegādāties sūkni un apmaksāt ikmēneša izdevumus, jo izmaksas ir augstas arī strādājošiem vecākiem ar vidējiem ienākumiem. Vienlaikus esam redzējuši, cik pozitīvas pārmaiņas insulīna sūknis spēj ienest bērna un viņa tuvinieku dzīvē, tamdēļ valsts atbalsts ir ļoti labas ziņas!"

Aprēķināts, ka piešķirtais finansējums varētu pietikt aptuveni 2 gadiem. Lai nepieciešamības gadījumā mazais pacients saņemtu insulīna sūkni, ir jāvēršas pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem tāpat kā līdz šim, kuri nosaka terapijas veidu cukura diabēta pacientam un arī novērtē, vai nepieciešams insulīna sūknis. Paredzēts, ka insulīna sūkņi būs pieejami no 2018.gada februāra.