DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM saņem Jelgavas iedzīvotājas dāvinājumu Latvijas valstij – nekustamo īpašumu „Antonijas pļava”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2018.gada 18.janvārī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards un Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora vietniece Gunta Gabrāne, izsakot atzinību un pateicību, saņēma Jelgavas iedzīvotājas Intas Grantas dāvinājumu Latvijas valstij – nekustamo īpašumu „Antonijas pļava”. Dabas liegumā „Lielupes palienes pļavas” esošais zemesgabals ir teju 10 000 m² liels, un tajā konstatēti īpaši aizsargājami zālāju biotopi, kas ir noteikti kā bioloģiski vērtīgi – palieņu zālāji un mēreni mitras pļavas.

Šis ir pirmais gadījums, kad valsts saņem dāvinājumā zemi aizsargājamā dabas teritorijā. I.Granta atzīst, ka, noslēdzot dāvinājuma procesu, viņu vada labi padarīta darba sajūta un gandarījums, turklāt dāvinājuma nodošana un dokumentu sakārtošana noritējusi raiti un bez aizķeršanās.

K.Gerhards: "Īpašuma dāvinājums valstij, lai saglabātu Latvijas dabas vērtības un dažādību, ir pašaizliedzīgs un augsti novērtējams lēmums. Daba ir mūsu un Latvijas lielākā bagātība, kas ikvienam no mums ir jāsaudzē, lai arī nākotnē mēs, mūsu bērni un mazbērni varētu redzēt un izzināt ikkatrā Latvijas novadā esošās ainavas un dabas dārgumus, mums par vides saglabāšanu ir jārūpējas jau šodien."

G. Gabrāne: "Palieņu pļavu vērtība ir to plašumā, tādēļ ir būtiski to atbilstoši apsaimniekot un pēc iespējas rūpēties par pļavu zālāju dabiskā veidola saglabāšanu, ko arī Dabas aizsardzības pārvalde apņemas darīt. Šādas teritorijas ir kā lielisks dabas veidots sūklis, kas palīdz regulēt dabisko hidroloģisko režīmu un rada labvēlīgus apstākļus dzīvošanai pasaulē apdraudētām putnu sugām – griezei un ķikutam, kā arī citiem bridējputniem."

Dabas liegums "Lielupes palienes pļavas" ir iekļauts Latvijas Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju Natura 2000 sarakstā. Lai nodrošinātu šādu teritoriju optimālu aizsardzību, dabas lieguma "Lielupes palienes pļavas" dabas aizsardzības plāns paredz regulāru apsaimniekošanu, teritoriju noganot vai nopļaujot. Turpmāk valstij uzdāvinātā zemesgabala apsaimniekošanu nodrošinās Dabas aizsardzības pārvalde.

Nekustamais īpašums "Antonijas pļava" sastāv no vienas neapbūvētas zemes vienības, kura lietošanas mērķis ir dabas pamatnes, parki, zaļās zonas un citas rekreācijas nozīmes objektu teritorijas. Tas atrodas blakus jau šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valdījuma esošam nekustamajam īpašumam "Kuģenieki, pļava", kas ietilpst tajā pašā bioloģiski vērtīgo zālāju blokā.

Palieņu pļavas ir Eiropas mērogā aizsargājamas dzīvotnes. Latvijā daļa palieņu pļavu ir iekļauta bioloģiski vērtīgo zālāju sarakstā – tām ir būtiska nozīme normāla ūdens režīma regulēšanā upēs, jo, uztverot palu ūdeņus, tās palīdz novērst plūdus upes lejtecē. Līdz ar to ir svarīgi palieņu pļavas saglabāt dabiskas un neapbūvētas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI