DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas un Spānijas premjeri vienisprātis par nepieciešamību aktivizēt abu valstu ekonomisko sadarbību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis trešdien, 17. janvārī, Madridē tikās ar Spānijas premjerministru Mariano Rahoju.

Tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi, kas skar abu valstu attiecības, ekonomisko sadarbību, drošību Eiropā, kā arī apsprieda Eiropas Savienības (ES) aktuālos jautājumus.

Sarunas laikā abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību aktivizēt abu valstu ekonomiskās attiecības. Tika pieminēta vizītes laikā Madridē notiekošā starptautiskā tūrisma izstāde FITUR, kurā Latvija šogad piedalās pēc 11 gadu pārtraukuma un pausta pārliecība, ka šādā uzņēmēju forumā valstīm jāpiedalās katru gadu. Ministru prezidents arī norādīja, ka Latviju interesē kopēji sadarbības projekti starp abu valstu uzņēmumiem, zinātniskajām institūcijām, augstākās izglītības iestādēm tādās jomās kā bioekonomika, biomedicīna, viedie materiāli un viedā enerģētika, informācijas un komunikāciju tehnoloģijās. M. Kučinskis arī informēja Spānija premjeru par Latvijā realizētajām reformām, it īpaši 2017. gadā pieņemto nodokļu reformu, kas stājās spēkā šā gada janvārī. Savukārt Spānijas puse akcentēja lielo spāņu uzņēmēju interesi par tirdzniecības apjomu palielināšanu ar Latviju, kā arī piedalīšanos infrastruktūras projektu realizācijā.

Runājot par Eiropas Savienības jautājumiem, tika apspriesta situācija, kāda izveidojusies pēc referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb Brexit, uzsverot, ka 27 ES valstīm šajā jomā līdz šim izdevies saglabāt vienotību. Tas jāturpina arī nākotnē, kad notiks sarunas par ES un Lielbritānijas nāktones attiecībām. Tāpat liela uzmanība tika veltīta ES budžetam pēc 2020. gadā. Abu valstu nostājas ir līdzīgas, Latvijas un Spānijas interesēs ir saglabāt pietiekamu finansējumu Kohēzijas un Lauksaimniecības politikai arī nākotnē. Tāpat abas puses bija vienisprātis, ka šobrīd ir īstais brīdis stiprināt abu valstu un visas ES konkurētspēju un noturību pret potenciālām ekonomiskajām krīzēm nāktonē, tostarp padziļinot eirozonu.

Runājot par migrācijas jautājumiem, M.Kučinskis un M.Rahojs bija vienisprātis, ka jāturpina visaptverošā pieeja, tostarp stiprinot ārējo robežu kontroli, sadarbojoties ar migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm un padarot efektīvāku nelegālo migrantu atpakaļatgriešanu.

M. Kučinskis pauda gandarījumu, ka Spānijas militārie spēki atrodas Latvijā, lai piedalītos mūsu valsts drošības nodrošināšanā, kā arī uzaicināja M. Rahoju apmeklēt Rīgu Latvijas simtgades pasākumu ietvaros.

Vizīte iezīmē Latvijas valsts simtgades kontekstu, kuras laikā ar dažādu pasākumu palīdzību tiek veicināta Latvijas popularizēšana Spānijā. Spānija ir nozīmīgs spēlētājs pasaules ekonomikā – ceturtā lielākā ekonomika ES, ko veicina tās īpaši ciešās saites ar Latīņamerikas valstīm. Latvijas tirdzniecības apgrozījums ar Spāniju palielinās katru gadu, ko parāda arī 2017. gada pirmo trīs ceturkšņu dati. Tirdzniecības apgrozījums deviņos mēnešos veido 244,61 miljonus eiro un, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tas pieaudzis par 39,53 %. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI