17. janvārī, 2018
TĒMA: Vide

VARAM veidos pilotprojektu invalīdu biedrību dzīvojamo ēku energoefektivitātes pasākumiem

Šodien, 2018.gada 17.novembrī, ministrs Kaspars Gerhards Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai sniedza informāciju par ceturtās paaudzes centralizētās siltumapgādes sistēmas ieviešanu kā vienu no risinājumiem invalīdu biedrību ēku energoefektivitātes paaugstināšanai. Komisijā tika nolemts konceptuāli atbalstīt pilotprojekta īstenošanu, un kā pirmais uzdevums Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) tika uzdots veikt priekšizpēti veicamajiem darbiem. Līdz ar to VARAM uzsāks darbu pie priekšizpētes, lai invalīdu biedrību dzīvojamās ēkās īstenotu kompleksus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, kuru ietvaros izmantotu atjaunojamos energoresursus.

Klimata pārmaiņu politikas ietvaros Latvijai klimata pārmaiņu ierobežošanai līdz 2030.gadam ir būtiski jāsamazina siltumnīcefekta gāzu emisijas un dzīvojamo ēku energoefektivitātes pasākumi ir būtiski, lai šo mērķi sasniegtu. Tādēļ K. Gerhards uzver: "Lai nodrošinātu emisiju samazināšanu valstī, būtiski šim mērķim pievērsties, nodrošinot atbalsta pieejamību energoefektivitātes pasākumu īstenošanai iespējami plašam sabiedrības lokam. Emisiju samazināšanai ir jānotiek sociāli iekļaujošā veidā, tādēļ arī invalīdu biedrībām ir jādod iespēja siltināt savas ēkas un izmantot videi draudzīgus siltumenerģijas ieguves veidus."

Pašreizējās Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta programmas mehānismi nenodrošina invalīdu biedrībām pieejamu atbalsta risinājumu juridisku šķēršļu vai programmu finansiālo nosacījumu dēļ. Piemēram, invalīdu biedrības nevar pieteikties finansējuma saņemšanai no ES fondu programmas "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" juridiskās neatbilstības dēļ. Turklāt nosacījumi finansējuma saņemšanai nebūtu izpildāmi, ņemot vērā to, ka programma paredz līdzfinansējumu tikai līdz 50% apmērā.

Tādēļ VARAM sāks priekšizpēti pilotprojekta izstrādei, tai skaitā par finansējuma piesaistes iespējām, kas ļautu īstenot kompleksus pasākumus un kas vienlaikus ļautu samazināt ēku energopatēriņu, uzlabojot iedzīvotāju dzīves apstākļus. Tiks veikts pētījums, lai novērtētu iespējas izmantot ceturtās paaudzes enerģijas sistēmas un citus tehniskos risinājumus.

Invalīdu biedrību dzīvojamās mājas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem nav iekļaujamas sociālo dzīvojamo māju kategorijā, tādēļ ES fondu atbalsts sociālo dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanai nav pieejams. VARAM savas kompetences ietvaros jau ir sniegusi atzinumu ar priekšlikumiem par grozījumiem likumā "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām", lai biedrības un nodibinājumi, kas nodrošina personām ar invaliditāti dzīvojamo platību, varētu saņemt valsts finansējumu energoefektivātes paaugstināšanai. Jaunās normas veicinās gan personu ar invaliditāti dzīves apstākļu uzlabošanu un sociālo aizsardzību, gan arī pilnvērtīgākas līdzdarbošanās iespējas.

VARAM pilotprojekta priekšizpēte tiks veidota saskaņā ar klimata un energoefektivitātes mērķiem Latvijā, kas īstenojami līdz 2030.gadam. Tā paredz samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, vienlaikus palielinot atjaunojamo energoresursu īpatsvaru.