DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas politiskais direktors pārrunā ES ārpolitikas prioritātes – attiecības ar Rietumbalkāniem, Krieviju un Tuvo Austrumu miera procesu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 15. līdz 16. janvārim Sofijā, Bulgārijā, notika Eiropas Savienības (ES) valstu politisko direktoru neformālā sanāksme, kurā piedalījās Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Pelšs. Sanāksmē tika pārrunātas ES kopējās ārlietu un drošības politikas aktualitātes – attiecības ar Rietumbalkāniem, Krieviju un Tuvo Austrumu miera process. Tāpat politiskie direktori diskutēja par pirmā pusgada ārpolitikas prioritātēm.

Politiskie direktori norādīja uz nepieciešamību stiprināt vairākpusēju uz noteikumiem balstītu sistēmu dažādos starptautiskajos formātos, piemēram, Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) un Eiropas Padomē. A. Pelšs aicināja turpināt praktisku sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm labas pārvaldības, ekonomiskās sadarbības un transporta jomās, kā arī iedzīvotāju savstarpējo kontaktu stiprināšanā.

Sanāksmes dalībnieki pauda atbalstu Bulgārijas prezidentūras izvirzītajām prioritātēm aktivizēt sadarbību ar sešām Rietumbalkānu valstīm, lai sekmētu ekonomisko un sociālo izaugsmi, un reformu ieviešanu, kā arī minēja 2018. gada 17. maijā plānoto ES–Rietumbalkānu samitu, kas iezīmētu tālāko attiecību virzienus.

Diskusijās par attiecībām ar Krieviju A. Pelšs uzsvēra nepieciešamību atbalstīt pilsonisko sabiedrību un sekot situācijai attiecībā uz demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu, īpaši pirms vēlēšanām martā.

Sarunās par Tuvo Austrumu miera procesu piedalījās ANO īpašais koordinators Tuvo Austrumu miera procesa jautājumos Nikolajs Mladenovs. Sanāksmes dalībnieki pauda atbalstu divu valstu risinājumam, aicinot nesaasināt reģiona politisko un drošības situāciju.

Informācijai

Politisko direktoru neformālās sanāksmes notiek reizi pusgadā ES prezidējošā valstī, kas no 2018. gada 1. janvāra ir Bulgārija. Ārpolitikā Bulgārijas prezidentūras prioritātes paredz aktivizēt diskusijas par attiecībām ar Rietumbalkāniem, kā arī migrācijas ārējiem aspektiem. Tāpat tiks turpināts darbs pie ES Kaimiņu politikas stiprināšanas, terorisma apkarošanas un aizsardzības pakotnes, kuras galvenie elementi ir esošā ES sadarbība ar NATO un 2017. gada nogalē apstiprinātais ES Pastāvīgais strukturētās sadarbības ietvars drošībā un aizsardzībā (PESCO). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI