DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Mainīta Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valdība ceturtdien, 4. janvārī, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību.

Tā kā Latvijā ir konstatēti vairāki jauni mežacūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri, tiek mainīta ĀCM riska zonu teritorija. 

Turpmāk I riska zonā līdztekus jau iekļautajai teritorijai būs iekļauts vēl arī Kuldīgas novada Ēdoles, Īvandes, Gudenieku, Turlavas, Kurmales, Snēpeles un Laidu pagasts un Kuldīga.

Savukārt no I riska zonas būs svītrots Lutriņu, Jaunlutriņu un Šķēdes pagasts.

Turpmāk II riska zonā būs iekļauts vēl arī viss Apes novads, Balvu novads, Gulbenes novads, Rugāju novads, Smiltenes novads un Kandavas novads, kā arī Neretas novada Mazzalves pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no autoceļa P73 un uz rietumiem no autoceļa 932, Raunas novada Drustu pagasts un Viesītes novada Elkšņu un Viesītes pagasts.

Tāpat II riska zonā no jauna ir iekļauts Brocēnu novads, Jaunpiebalgas novads, Kuldīgas novada Padures, Pelču, Rumbas, Rendas, Kabiles un Vārmes pagasts, kā arī Saldus novada Jaunlutriņu, Lutriņu un Šķēdes pagasts un Viesīte.

Savukārt no II riska zonas ir svītrota Ape, Kandava un Smiltene.

Turpmāk III riska zonā būs iekļauts arī Neretas novada Neretas, Pilskalnes, Zalves pagasts un Mazzalves pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no autoceļa P73 un uz austrumiem no autoceļa 932, kā arī Viesītes novada Rites un Saukas pagasts.

Savukārt svītrots no III riska zonas ir Apes novada Virešu pagasts, Balvu novada Kubuļu un Balvu pagasts, Gulbenes novada Beļavas, Galgauskas, Jaungulbenes, Daukstu, Stradu, Litenes, Stāmerienas, Tirzas, Druvienas, Rankas, Lizuma un Lejasciema pagasts, Jaunpiebalgas novads, Drustu pagasts, Rugāju novada Rugāju pagasts un Smiltenes novada Launkalnes, Variņu un Palsmanes pagasts, kā arī Balvi un Gulbene.

Tā kā slimība no jauna konstatēta arī mežacūkām Lietuvā un Polijā, arī šajās valstīs mainīts ĀCM riska zonējums.

Vairāk informācijas - noteikumos "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"";, kas stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

* Pēc cūku mēra uzliesmojuma Latvijā noteiktā karantīnas teritorija zonām:

  • III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā;
  • II riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā;
  • I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI