DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Eiropadomē lemj par Brexit turpmāko gaitu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Māris Kučinskis piektdien, 15. decembrī, Briselē kopā ar pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītājiem Eiropadomes ietvaros apsprieda jautājumus, kas saistīti ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit, kā arī Ekonomiskās un monetārās savienības padziļināšanu.

Attiecībā uz Lielbritānijas izstāšanās no ES procesu, 27 ES dalībvalstu un valdību vadītāji vienojās, ka progress ir pietiekams, lai uzsāktu otro izstāšanās sarunu fāzi, t.i., par iespējamu pārejas periodu un nākotnes attiecību iespējamo ietvaru. Konstatēts, ka abas sarunu puses – Lielbritānija un ES sarunvedis Mišels Barnjē – panākuši kopēju izpratni par pirmās fāzes trīs būtiskajām tēmām, kas skar pilsoņu tiesības, ar finansēm saistītos jautājumus, kā arī robežjautājumus.

Abas puses ir vienojušās par kopēju izpratni attiecībā uz pilsoņu tiesību dažādajiem elementiem, kas vairāk nekā 3 miljoniem ES 27 dalībvalstu pilsoņu Lielbritānijā un ap 1,5 miljoniem Lielbritānijas pilsoņu ES 27 valstīs dos nepieciešamo skaidrību un paredzamību par to tiesībām un pienākumiem pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES, kas plānota 2019. gada 30. martā. Tāpat ir izpratne par finanšu saistību noregulējumu, kas ir nozīmīgs signāls ne vien dalībvalstīm, bet arī uzņēmējiem un iedzīvotājiem, ka projekti, kas iesākti esošā plānošanas perioda laikā, tiks turpināti un īstenoti.

Kopš oktobra Eiropadomes ES 27 dalībvalstu un valdību vadītāju lēmuma ES 27 dalībvalstis ir uzsākušas un turpina sagatavoties iespējamajām sarunām par iespējamo pārejas periodu un nākotnes attiecību ietvaru.

Savukārt attiecībā uz jautājumiem, kas skar Ekonomisko un monetāro savienību, Eiropadome kontatēja, ka finanšu krīze ES ir pārvarēta, vienlaikus norādot, ka ir jāturpina pilnveidot eirozonu, lai izvairītos no ekonomiskajiem satricinājumiem nākotnē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI