DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Noteiks Otrā pasaules kara dalībnieka statusu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 13.decembrī, trešajam lasījumam  Saeimā atbalstīja likumprojektu, kas paredz noteikt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu un tā piešķiršanas kārtību.

"Jautājums par Otrā pasaules kara dalībnieku statusu ir ļoti sensitīvs, to apliecina arī šīsdienas komisijas sēdē un iepriekš darba grupā notikušās plašās diskusijas. Šis ir pēdējais mirklis, kad varam izšķirties par statusa noteikšanu un tā iegūšanas nosacījumiem," pēc sēdes atzīmēja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Latvijā līdz šim Otrā pasaules kara dalībnieka statuss nav nostiprināts normatīvajos aktos, taču ar likumprojektu to iecerēts mainīt. Likumprojekts paredz par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīt tos Latvijas pilsoņus, kuri 1940.gada 17.jūnijā bija Latvijas pilsoņi vai Latvijā legāli iebraukušie un  1940.gada 17.jūnijā pastāvīgi dzīvojošie iedzīvotāji un kuri laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1945.gada 2.septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem.

Likumprojektā noteikta kārtība, kādā persona var iegūt Otrā pasaules kara dalībnieka statusu. Tāpat norādīts, kuras personas nevar atzīt par Otrā pasaules kara dalībniekiem, to skaitā cilvēkus, kuri izdarījuši noziegumus bez noilguma, darbojušies noziedzīgās organizācijās un kuri ir sodīti un nav reabilitēti par kara laikā izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuri uzskaitīti likumprojektā, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Otrā pasaules kara dalībniekiem paredzēts izsniegt noteikta parauga apliecību un krūšu nozīmi. Pašvaldība būs tiesīga lemt par sociālo garantiju piešķiršanu kara dalībniekiem un sava budžeta ietvaros piešķirt viņiem atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.

Paredzēts, ka lēmumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa noteikšanu pieņems Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersona četru mēnešu laikā no iesnieguma saņemšanas.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl trešajā lasījumā jāpieņem Saeimā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI