DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Paredzēts būtiski vienkāršot ķīmijterapijas zāļu saņemšanu pacientiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 11.decembrī, Ministru kabineta komitejas sēdē konceptuāli atbalstīti un virzīti apstiprināšanai Ministru kabinetā Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos*, kas paredz būtiski vienkāršot ķīmijterapijas zāļu saņemšanu pacientiem.

Šobrīd šo medikamentu sagādē darbojas 2 kārtības:

  • ārstniecības iestādes (slimnīcas) stacionāra pacientiem ķīmijterapijas zāles iepērk centralizēti, veicot centralizēto iepirkumu katrā slimnīca atsevišķi;
  • dienas stacionāra pacienti Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās ķīmijterapijas zāles izņem aptiekā pret recepti un tad dodas uz dienas stacionāru to ievadīšanai.

Izvērtējot esošo sistēmu, secināts, ka no pacientu drošības viedokļa, ekonomiskā un procesa efektivitātes viedokļa to ir nepieciešams pārskatīt. Jaunā sistēma apvienos divas iepriekšējās sistēmas - NVD veiks vienotu zāļu iepirkumu. Rezultātā visiem ķīmijterapijas pacientiem tiks nodrošināts vienots ķīmijterapijas zāļu saņemšanas veids un katrai slimnīcai atsevišķi nebūs jāveic ķīmijterapijas zāļu iepirkšana - to veiks NVD.

Jaunā kārtība paredzēs, ka no 2019.gada 1.janvāra parenterāli ievadāmo ķīmijterapijas zāļu iegāde turpmāk notiks konkursa atlases kārtībā. NVD jau nākamajā gadā organizēs speciālu iepirkumu konkursu, kura rezultātā ar īpaši elastīgiem nosacījumiem tiks nodrošinātas ķīmijterapijas preparātu piegādes slimnīcām. Līdz ar jauno kārtību zāļu saņemšana pacientam kļūs vienkāršāka – līdzīgi kā tas ir citās Eiropas valstīs pacientam vairs nebūs jārūpējas par zāļu iegādi pirms procedūras veikšanas, bet noteiktajā laikā pacients ieradīsies ārstniecības iestādē, kur viņam nepieciešamās zāles tiks ievadītas.

Pie jaunās kārtības galvenajiem ieguvumiem Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija minējusi pacientu drošību. Ķīmijterapijas pacientiem vairs nebūs ar ārsta izrakstīto kompensējamo medikamentu recepti jādodas uz aptieku un zāles jāizņem, kā arī jārūpējas par to pareizu uzglabāšanu. Zāļu uzglabāšanas noteikumu neievērošana var nopietni ietekmēt terapijas efektivitāti. No ārstniecības procesa uzlabošanas viedokļa ķīmijterapijas māsas varēs savlaicīgi sagatavot ķīmijterapijas maisījumu atbilstoši ārsta nozīmējumam, negaidot pacienta ierašanos ārstniecības iestādē ar līdzi paņemto medikamentu. Tādējādi būtu iespējams samazināt laiku, kas pacientam jāpavada ārstniecības iestādē, vienlaikus mazinot arī gaidīšanas rindu citiem onkoloģiskajiem pacientiem uz šo procedūru.

Papildus ieguvums veidotos arī ekonomiskā ziņā. Aptieka parenterāli ievadāmās ķīmijterapijas zāles var izsniegt tikai tādā daudzumā un apjomā, kāds ir zāļu primārais iepakojums (piemēram, ampula). Savukārt devas katram pacientam tiek aprēķinātas individuāli. Receptēs ārsts izraksta nepieciešamajai devai pietuvināto atbilstošu ampulu skaitu, kas gadījumos, kad pacientam nav nepieciešams viss iegādātais zāļu daudzums, nevar vairs tikt izmantots citam pacientam un ir utilizējams. Jaunā kārtība novērstu šādus nepamatotus medikamenta zudumus, rodot ietaupījumu. Tāpat, izslēdzot objektīvi lieku posmu (aptieku), paredzams arī efektīvāks veselības nozares budžeta izlietojums, ļaujot nodrošināt nepieciešamo ārstēšanu lielākam pacientu skaitam.

Parenterāli ievadāmo ķīmijterapijas zāļu iegādes formas maiņa, mazinot apgrūtinājumus pacientiem un optimizējot procesus, ir viens no Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāna 2017.–2020. gadam** noteiktajiem pasākumiem ar mērķi nodrošināt pieejamāku un efektīvāku ārstēšanas pieejamību onkoloģijas pacientiem.


*"Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 17. decembra noteikumos Nr. 1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība"". "Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 31.oktobra noteikumos Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

**Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.–2020. gadam

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI