viss arhīvs

E-konsultācijas

Lapas karte

Kontakti

Seminārā Kuldīgā uzsver nepieciešamību risināt gados vecāku cilvēku nodarbinātības problemātiku

Nodarbinātības valsts aģentūra
07.12.2017
Palielināt | Samazināt

Ieteikt:   +0

Drukāt
 Nosūtīt
 Ziņot redaktoram
 Komentēt
Iesaka:   +0 -0

Latvijā gandrīz trešdaļa visu nodarbināto ir vecumā no 50 līdz 64 gadiem, taču tieši šīs vecuma grupas cilvēkiem ir daudz lielākas iespējas zaudēt darbu vai nokļūt ilgstošo bezdarbnieku rindās, ir vajadzīgas mūsdienu prasībām atbilstošas iemaņas un izglītība, turklāt pieaug arī ar veselības problēmām saistīti riski. Šādi un vēl citi aktuāli jautājumi pārrunāti Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) rīkotajā seminārā “Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam”, kas 5. decembrī norisinājās Kuldīgā.

Semināru atklāja Kuldīgas novada pašvaldības izpilddirektore Ilze Dambīte-Damberga un NVA Kuldīgas filiāles vadītāja Sandra Krinkele. Pašvaldības izpilddirektore īpaši uzsvēra, ka ir maldīgi uzskatīt gados vecākus cilvēkus par mazāk piemērotiem darba tirgus apstākļiem, jo ikviens labs darba devējs novērtēs šo cilvēku pieredzi, zināšanas un spēju būt atbildīgiem un elastīgiem: "Cilvēka vecuma jēdziens mūsdienās jau sen ir mainījies, pat salīdzinājumā ar pavisam nesenu pagātni. Cilvēki kopumā dzīvo ilgāk, arvien aktīvāk un veselīgāk. Lai vecums nekļūtu par galveno iemeslu ilgstošam bezdarbam, nepieciešama sabiedrības izpratne, valsts un pašvaldības atbalsts, darba devēju ieinteresētība," par šādu semināru nepieciešamību ir pārliecināta Kuldīgas novada pašvaldības izpilddirektore Ilze Dambīte-Damberga. Arī NVA Kuldīgas filiāles vadītāja Sandra Krinkele norādīja, ka seminārā paustais ekspertu, uzņēmēju, valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvju redzējums par gados vecāku cilvēku nodarbinātības jautājumiem ir devis vērtīgas atziņas gan par darba vietu un atbilstošas darba vides nodrošināšanas iespējām, gan arī par brieduma gadus sasniegušu cilvēku karjeras tālāku izaugsmi un sabiedrības pozitīvas attieksmes veidošanu.

Semināra darba kārtība tika iedalīta trīs galvenajās tematiskajās daļās, kuras, kā liecina gan ekspertu ziņojumi, gan apkopotā statistika, ir svarīgākās ilgāka darba mūža nodrošināšanai – darba vide, mūžizglītība un karjeras iespējas cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, kā arī veselības problemātika. "Ir pierādījies, ka darbinieki šajā vecuma grupā parasti ir ar lielu pieredzi, zināšanu bagāžu un, kas nav mazsvarīgi, lielākoties arī ar augstu atbildības līmeni," uzsver viens no Kuldīgas semināra ziņotājiem, LDDK sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns, norādot, ka tomēr, risinot šīs vecuma grupas nodarbinātības un darba mūža paildzināšanas jautājumus, ir vairāki nozīmīgi riski un izaicinājumi: "Piemēram, mūsdienu prasībām atbilstoša izglītība un iemaņas, īpaši darbā ar jaunajām tehnoloģijām, noteikti ir viens no izaicinājumiem, bet veselības problemātika un darba spēju saglabāšana – viens no riskiem," norāda eksperts.

Savukārt LBAS vecākais darba aizsardzības speciālists Mārtiņš Pužuls, kurš seminārā stāstīja par darba vides nozīmi gados vecāko nodarbināto grupā, uzsvēra, ka darba vides sakārtošana ir viens no svarīgākajiem aspektiem, kas var veicināt gan ilgāku darba mūžu cilvēkiem gados, gan nodrošināt viņu piemērošanos jaunajiem darba apstākļiem, un uzskaitīja galvenos jautājumus, kas būtu risināmi nekavējoties: "Elastīgs darba laiks, darba vides iekšējā uzraudzība, veselības veicināšana, pārkvalifikācija – tie ir jautājumi, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība," norādīja LBAS darba aizsardzības speciālists.

Bez jau minētajiem ekspertiem un nodarbinātības jautājumu speciālistiem seminārā ar ziņojumiem uzstājās arī Dienvidkurzemes virsmežniecības virsmežzinis Indulis Sarma, arodveselības un arodslimību ārste Līga Lagzdiņa, AS "Ventspils nafta" personāla daļas vadītāja Vita Špoka un pašvaldības SIA "Ventspils reiss" personāldaļas un integrētās vadības sistēmas vadītāja Ginta Rassa, kuri semināra dalībniekus iepazīstināja ar labās prakses piemēriem savās darbavietās, bet NVA ES fondu projektu departamenta ESF projekta "Atbalsts ilgākam darba mūžam" projektu vadītāja Mairita Mēnese informēja par projekta "Atbalsts ilgākam darba mūžam" realizācijas gaitu, savukārt semināra diskusijā piedalījās gan Kurzemes reģiona pašvaldību pārstāvji, gan uzņēmēji, reģiona nevalstisko organizāciju vadītāji un NVA sociālie partneri.

Informējot par projektu kopumā, NVA ES fondu projektu departamenta ESF projekta "Atbalsts ilgākam darba mūžam" projektu vadītāja Mairita Mēnese norādīja, ka projekta mērķis ir veicināt gados vecāku nodarbināto cilvēku darbaspēju saglabāšanu un nodarbinātību: "Projektu paredzēts īstenot līdz 2022. gada decembrim, bet kopumā atbalstu saņēmušo personu skaits būs 3000," teica Mairita Mēnese, NVA ES fondu projektu departamenta ESF projekta "Atbalsts ilgākam darba mūžam" projektu vadītāja.

"Nav noslēpums, ka tieši nodarbinātības jautājumi ir vieni no svarīgākajiem cilvēkiem vecuma grupā virs piecdesmit gadiem, tāpēc šīs problēmas risināšanā jāiesaistās visām ieinteresētajām pusēm," uzsver NVA direktore Evita Simsone, norādot, ka seminārā Kuldīgā īpašs akcents likts uz situāciju Kurzemes reģionā: "Ir jābūt sadarbībai gan valsts, gan reģionālā līmenī starp trim galvenajiem "spēlētājiem" – valsti, darba devējiem un darba ņēmējiem. Tieši šis ir iemesls, kādēļ semināru ciklu Latvijas reģionos kopīgi rīko NVA kā valsts pārstāvji, LDDK kā lielākā darba devēju organizācija un LBAS kā darba ņēmējus apvienojoša organizācija," uzsver NVA vadītāja.

Seminārs tika organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta "Atbalsts ilgākam darba mūžam" Nr.7.3.2.0/16/1/001 ietvaros.

Ieteikt:  +0

KOMENTĀRI (0)
Komentārā lūdzam izteikt Jūsu viedokli. Ja Jums ir neskaidrības par izskatīto tematu, jautājumiem izmantojiet sadaļu "E-konsultācijas".

drošības attēls
Pievienot

Informācijas statuss
Šī sadaļa ir platforma nepastarpinātai valsts iestāžu komunikācijai ar sabiedrību.

• Par preses relīžu saturu atbild informācijas iesniedzējs. LV portāls publicē iesūtīto informāciju, to nerediģējot un nemainot.
  • Aicinām valsts pārvaldes iestādes paziņojumu iesūtīšanai izmantot e-pastu: pr@lv.lv
Lietotājiem der zināt.

VISVAIRĀK LASĪTIE

TEMATISKIE RAKSTI

REKLĀMA

SKAIDROJUMI. LIKUMI PRAKSĒ. DISKUSIJAS. ZINI SAVAS TIESĪBAS UN PIENĀKUMUS!

Ceļvedis valsts informācijā. Specializēts portāls dialogam starp sabiedrību un valsti.
ATSLĒGVĀRDI:
  • VISI