DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Stingrāk uzraudzīs sadzīves atkritumu pārvadājumus Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai pilnveidotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un stingrāk uzraudzītu sadzīves atkritumu pārvadājumus Latvijā, Saeima ceturtdien, 7.decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā.

"Atkritumu apsaimniekošanas uzlabotajai sistēmai jāsāk strādāt jau ar nākamo gadu. Turpmāk daudz stingrāk kontrolēs atkritumu pārvadājumus, lai tādējādi nodrošinātu, ka sadzīves atkritumus nevis tikai teorētiski, bet arī praktiski pārstrādā. Visiem atkritumu apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem turpmāk pieprasīs finansiālās garantijas, lai būtu līdzekļi krīzes situāciju seku novēršanai un nauda nebūtu jāņem no valsts un nodokļu maksātājiem," norāda par likumprojektu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Izmaiņas paredz noteikt stingrākas prasības apsaimniekotājiem, kuri Latvijā ieved sadzīves atkritumus pārstrādei. Turpmāk par šādu atkritumu ievešanu apsaimniekotājam būs jāpaziņo pirms pārvadājuma uzskaites. Līdz ar to Valsts vides dienests varēs laikus uzzināt par šādu atkritumu pārvešanu, kā arī to kontrolēt un uzraudzīt. Patlaban šādu atkritumu tālākai plūsmai ne vienmēr ir iespējams izsekot, norāda likumprojekta autori. Vienlaikus paredzēts, ka arī pārstrādātājiem būs jāpaziņo par atkritumu saņemšanu. 

Lai varētu veikt šādus atkritumu pārvadājumus, apsaimniekotājiem turpmāk jāiesniedz Valsts vides dienestam finanšu nodrošinājums. Tā varēs būt bankas izsniegta garantijas vēstule vai apdrošināšanas polise. Tādējādi tiks ierobežota arī komersantu nepārdomāta rīcība un darbības tā sauktajā pelēkajā zonā. Vienlaikus tas nodrošinās līdzekļus gadījumā, ja valstij būs jāiesaistās uzkrāto un nepārstrādāto atkritumu savākšanā un apsaimniekošanas organizēšanā. Līdzīga sistēma darbojas Igaunijā un uzsākta arī Lietuvā, teikts likumprojekta anotācijā.

Līdz šim, ja komersants bija radījis draudus videi, neatbilstoši apsaimniekojot atkritumus, un tajā jāiesaistās arī valstij, naudu pieprasīja no valsts budžeta.

Atkritumu tirgotājs vai starpnieks Latvijā varēs strādāt tikai tad, ja viņam būs noslēgts līgums ar atkritumu pārstrādes iekārtas operatoru. Tirgotājam vai starpniekam būs pienākums ziņot par darījumu atkritumu pārvadājumu uzskaites valsts informācijas sistēmā. Atkritumu gala saņēmējs Latvijā patlaban var būt gan atkritumu tirgotājs, gan apsaimniekošanas starpnieks. Dzīvē šīs personas ne vienmēr veic tālāk atbilstošas atkritumu apsaimniekošanas darbības, kas noved pie ilgstoši uzkrātiem atkritumiem neatbilstošās vietās un apjomā, teikts likumprojekta anotācijā.

Līdz ar likuma grozījumiem pašvaldībām uzlikts pienākums patstāvīgi vai sadarbībā ar atkritumu vai poligona apsaimniekotāju veicināt iedzīvotāju aktīvu iesaisti atkritumu šķirošanā, rīkojot izglītojošus pasākumus un šķirošanu veicinošas kampaņas, kā arī atbalstot iedzīvotāju iniciatīvas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI