DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Dabas pētnieki un saistīto jomu eksperti pulcēsies uz Rāznas Nacionālā parka jubilejas konferenci

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai diskutētu par jau paveikto dabas aizsardzībā desmit gadu laikā un ieskatītos nākotnes izaicinājumos, Rēzeknē ceturtdien, 23. novembrī norisināsies Rāznas Nacionālā parka 10. gadu jubilejas konference, kurā uz domu apmaiņu satiksies valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvji, dabas pētnieki un zinātnieki.

Nacionālā parka un īpaši Rāznas Nacionālā parka izveide nav iedomājama bez cilvēka un dabas mijiedarbības, uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas vadītāja Anda Zeize.  "Cilvēki ar tikai šejieniešiem piemītošo latgalisko mieru un azartu ir veidojuši Rāznas Nacionālā parka raksturu, veicinājuši bioloģisko daudzveidību, sargājuši dabas un kultūras vērtības," pauž A. Zeize.

Sabiedrības attieksme un izpratne ir nenovērtējami svarīga, lai arī turpmāk Rāznas Nacionālo parku spētu saglabāt un attīstīt, sabalansējot dabas un cilvēku vajadzības.  "Vai dzīvošana un saimniekošana Rāznas Nacionālajā parkā ir priekšrocība vai trūkums?  Arī par to spriedīsim konferencē," stāsta A. Zeize.

Konferencē atzīti jomas eksperti, augstskolu mācībspēki, zinātnieki, valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvji diskutēs par Rāznas Nacionālā parka kā vienota tūrisma galamērķa attīstību, ainavu plānošanu un ūdeņu biotopu apsaimniekošanas jautājumiem,  sikspārņu  un putnu aizsardzību, ģeoloģiju un ģeomorfoloģiju.

Dienas otrajā pusē notiks Annas Rancānes un Andra Eglīša grāmatas "Rāznas Nacionālajam parkam 10 gadu" atvēršanas svētki. Konferences laikā būs skatāma arī jubilejai veltītā Andra Eglīša fotogrāfiju izstāde "Krustpunktā- daba".  Pilna konferences darba kārtība atrodama Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnē: http://ej.uz/RNP_darbakartiba/.

Konference "Rāznas Nacionālā parka pirmie 10 gadi" notiks 2017. gada 23. novembrī, Rēzeknē, Latgales vēstniecības "GORS" mazajā zālē "Zīdaste".  Pasākums ir bez maksas un aicinām piedalīties tajā ikvienu interesentu.  Īpaši aicinām konferencē piedalīties mediju pārstāvjus.

Rāznas Nacionālais parks izveidots 2007. gadā, lai saglabātu dabas vērtības, kā arī raksturīgo Latgales kultūrainavas vidi plašā Latgales teritorijā. Rāznas Nacionālais parks ir vieta, kur iepazīt Latgales – Zilo ezeru zemes – dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izbaudīt ainavas skaistumu, novērtēt latgaliešu viesmīlību, izzināt paaudzēs izlolotu amatu prasmes un tradīcijas.

Konference tiek organizēta projektā "Daba un cilvēks. Toreiz un tagad". Lai informētu sabiedrību par notikumiem un iniciatīvām, kas stiprinājušas un arī nākotnē stiprinās Latvijas valsts dabas vērtības, kopumā projekta ietvaros notiek trīs zinātniski praktiskās konferences. Oktobrī jau aizvadīta Ķemeru Nacionālajam parkam veltīta konference, savukārt 30.novembrī norisināsies  Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta divdesmitās jubilejas konference.

Projektu finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI