DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Saeima pieņem regulējumu sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeima trešdien, 22.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma projektu, kas turpmāk noteiks kārtību, kādā Latvijas valsts finansiāli atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanu un izpēti.

Jaunais likums pieņemts, lai nodrošinātu valsts aizsargājamu kultūras pieminekļu statusā esošu kulta celtņu kā nacionāli nozīmīgas kultūras mantojuma daļas saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Likums noteic, ka Latvijas valsts piedalās sakrālā mantojuma izpētes, tehnisko projektu izstrādes, konservācijas, restaurācijas, remontu un citu atjaunošanas darbu finansēšanā, izveidojot pastāvīgu sakrālā mantojuma finansēšanas programmu gadskārtējā valsts budžeta likumā. Šo programmu kārtējam gadam apstiprinās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Tāpat likums noteic sakrālā mantojuma finansēšanas programmas līdzekļu sadali. Priekšlikumu sakrālā mantojuma objekta iekļaušanai šajā programmā varēs iesniegt Latvijas likumos atzīta reliģiska savienība vai reliģiska organizācija, kura neietilpst nevienā reliģiskā savienībā. Jaunais regulējums nosaka kritērijus objekta iekļaušanai programmā un finansējuma sadalei.

Lēmumu par finansējuma piešķiršanu programmā iekļautajiem sakrālā mantojuma objektiem pieņems un programmas līdzekļu izlietojumu kontrolēs VKPAI.

Likums nosaka arī Sakrālā mantojuma padomes izveidi. Tās uzdevums būs nodrošināt sadarbību un informācijas apriti starp Kultūras ministriju, VKPAI un reliģiskajām organizācijām. Padomes sastāvā būs pārstāvis no Kultūras ministrijas, trīs pārstāvji no VKPAI un pa vienam no reliģiskajām savienībām. Tā būs konsultatīva institūcija, kuras lēmumiem būs ieteikuma raksturs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI