DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Ievēlēta jaunā Latvijas Zvērinātu notāru padome. To vadīs zvērināts notārs Jānis Skrastiņš

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Zvērinātu notāru kopsapulce ir ievēlējusi jaunu padomi un Revīzijas komisiju. Latvijas Zvērinātu notāru padomi turpmākos trīs gadus vadīs notārs Jānis Skrastiņš. Par viņa vietnieci ievēlēta notāre Anta Maldupe-Krūmiņa.

Latvijas Zvērinātu notāru padome ir zvērinātu notāru pārstāvības un uzraudzības institūcija, kā arī Latvijas Zvērinātu notāru kolēģijas pārvaldes un izpildu institūcija. Revīzijas komisija kontrolē Latvijas Zvērinātu notāru padomes finansiālo darbību. Devītajā Latvijas Zvērinātu notāru padomē atkārtoti ir ievēlēti notāri Agris Jaunpujēns, Aigars Kaupe, Romualds Laizāns, Iluta Sauliete, Eva Igaune-Sēle, Sandra Stīpniece un Eduards Virko. Anta Maldupe-Krūmiņa padomes sastāvā ir ievēlēta pirmoreiz.

Jaunievēlētais Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš par zvērinātu notāru strādā 14 gadus, pirms tam ilgu laiku bijis zvērināta notāra palīgs un notāru padomes loceklis kopš 2011. gada. Pārstāv notariātu arī Eiropas notāru izpildpadomē, kur notiek darbs pie notariātu digitalizācijas un notāra lomas palielināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā un terorisma finansēšanas apkarošanā. Arī pēc stāšanās amatā jaunievēlētais Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš apliecināja gatavību virzīt procesus un vadīt gaidāmās pārmaiņas, kas saistītas ar notāra darbu digitālajā vidē Latvijā.

Lai nodrošinātu notāru darbu digitālajā vidē, jau kopš 2015. gada tiek īstenoti dažādi projekti Latvijas notariātā. Ir ieviesta elektronisko lūgumu iesniegšana, izveidots pilnvaru reģistrs, kontu reģistrs, aizdomīgu darījumu un personu reģistrs, sankciju un teroristu saraksts, iekšējās kontroles datu uzskaites sistēma, ieviesti jaunie personas kodi un notāra mobilitātes risinājums, kā arī veikta NIS reģistru modernizācija un NIS infrastruktūras modernizācija, savukārt jau nākamgad plānots, ka klientus Latvijā apkalpos arī t.s. diginotārs, būs pieejama on-line apliecināšana un jauns klientu portāls. Notariāta likuma grozījumi, kas pašlaik ir Saeimā, nesīs arī citas izmaiņas un uzlabojumus notāru darbībā gan saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu novēršanas likuma grozījumu, gan on-line notariālo darbību ieviešanu, tāpat arī notāru pakalpojumos, tajā skaitā, piemēram, no 2018. gada marta notāri visus lūgumus zemesgrāmatai nosūtīs tikai elektroniski.

Notāru darba nozīmīgumu Latvijas Zvērinātu notāru kopsapulcē uzsvēra Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, sakot, ka notāri ir tiesu sistēmai piederīgas, ar valsts funkciju apveltītas personas, kuru darbs ir arkārtīgi atbildīgs un svarīgs Latvijai. Savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele norādīja, ka Latvijai īpaši svarīgi ir juristi, kuri savu darbu dara godīgi, jo tieši juristi ir tie, kas var pārējai sabiedrībai parādīt, kādai būtu jābūt 21. gadsimta sabiedrībai. "Mēs kā juristi zinām arī to, ka uz mums gulstas īpaša atbildība. Bieži juristus, tiesnešus, notārus, advokātus kritizē, tomēr šajā kritikā nepazūd mūsu lielā loma – vienlaikus sabiedrība uz juristiem liek arī ļoti lielas cerības. Gan tādēļ, lai konkrētās personas problēma vai strīds tiktu atrisināts, gan tādēļ, ka juristi var palīdzēt risināt valsts attīstības izaicinājumus un, balstoties uz savu pieredzi un zināšanām, piedāvāt jaunus un efektīvus risinājumus. Tāpēc aicinu Latvijas notārus arī turpmāk vēl aktīvāk un drosmīgāk iestāties par tādu jautājumu risināšanu, ko savā ikdienas darbā atklājat kā problēmas sistēmā! Jums katram savos birojos un notariātā kopumā ir jānodrošina tāda kvalitāte un darba organizācija, lai mūsu sabiedrība un valsts tiktu līdzi šim laikam un šā laika izaicinājumiem," uzrunājot notārus, aicināja Ineta Ziemele.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI