DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidents: jāmeklē jauni risinājumi labu darba apstākļu nodrošināšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis piektdien, 17. novembrī, Gēteborgā, Zviedrijā piedalījās Eiropas Savienības (ES) Sociālajā samitā taisnīgām darbavietām un izaugsmei.

Uzrunājot ES valstu un valdību vadītājus, M. Kučinskis norādīja, ka ir jāmeklē jauni risinājumi, kas vienlaikus nodrošinātu labus darba apstākļus darbiniekiem, veicinātu darba ražīgumu un arī neatstātu novārtā sociālo drošību. Situācija Latvijas darba tirgū aizvien uzlabojas un līdz ar to aktīvi tiek domāts par visa cilvēku potenciāla iesaisti. Pirmkārt, tas attiecas uz cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību, kad sabiedrībā vairs nav jautājumu par iesaisti, bet gan par labākajiem veidiem, kā to paveikt – šeit runa ir par stereotipu mazināšanu, finansiālu atbalstu, kā arī mentoru programmu. Tāpat uzmanība tiek pievērsta kvalitatīvai darba mūža pagarināšanai, uzlabojot darba apstākļus, investējot darba aizsardzībā un efektīvi izmantojot aktīvo senioru pieredzi un zināšanas.

Samita ietvaros tika parakstīta Eiropas Sociālo tiesību pīlāra proklamācija, paredzot kopīgu apņemšanos pilnveidot regulējumu un politikas tajās jomās, kas tiešā veidā skar iedzīvotājus – šeit runa ir par darba tirgu, darba apstākļiem, sociālo aizsardzību, veselības aprūpi un izglītību. M. Kučinskis atzīmēja, ka pārrobežu problēmu risināšanai šajā jomā atbalsts varētu būt arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) jaunā iniciatīva - Eiropas Darbspēka iestāde, kuru Latvija būtu gatava uzņemt.

Tāpat viņš uzsvēra plašsaziņas līdzekļu lomu nedrošas nodarbinātības mazināšanā un cīņā pret krāpnieciskām shēmām. "Latvijas sabiedriskā televīzija šoruden vairāku raidījumu ciklā atklāja veidus, kā uzņēmums pārkāpj dažādus nodarbinātības nosacījumus – par darba laika uzskaiti, samaksu un nodokļiem. Protams, tas nav glaimojoši valsts iestādēm, bet šāda "vājo vietu" izgaismošana sekmēja konkrētu rīcību," tā M. Kučinskis.

Latvija jau vairākkārt ir aktualizējusi, ka Eiropas vērtību un identitātes stiprināšanā aktuāls ir jautājums arī par kvalitatīvu un neatkarīgu mediju saturu, kas spētu dot pretsparu dezinformācijai. Ministru prezidents atbalsta Eiropas Komisijas plānus izveidot ekspertu grupu saistībā ar viltus ziņām. Tāpat ļoti pozitīvi raugāmies uz tikko uzsākto publisko apspriešanu par viltus ziņām un dezinformāciju tiešsaistē. 

Tāpat tika akcentēts, ka ir jāveicina un jāinvestē īstermiņa mobilitātē gan augstākajā, gan profesionālajā izglītībā. Latvijas pieredze rāda, ka mobilitātei pārsniedzot sešus mēnešus, (profesionālajā izglītībā) pieaug risks, ka jaunieši neatgriežas Latvijā.

Uz samitu M. Kučinskis devās pēc Zviedrijas premjerministra Stefana Levēna (Stefan Löfven) un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera uzaicinājuma.

Tā mērķis ir diskutēt par to, kā vislabāk izmantot jaunās iespējas un risināt izaicinājumus, kas skar darba tirgus un labklājības modeļus. Samits ir daļa no plašākām debatēm par Eiropas nākotni un sociālo dimensiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI