16. novembrī, 2017
TĒMA: Valsts pārvalde

Inese Lībiņa-Egnere aicina Dienvidkoreju uz ciešāku sadarbību ekonomikā

FOTO: Saeimas kanceleja

Korejas Republika (Dienvidkoreja) ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem Austrumāzijā, vienlaikus esam ieinteresēti attīstīt vēl ciešākus ekonomiskos kontaktus, ceturtdien, 16.novembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, parlamentā tiekoties ar Korejas Republikas Nacionālās Asamblejas Ārlietu un apvienošanas komitejas priekšsēdētāju Džēkvonu Šimu (Shim Jae-Kwon).

Ar Dienvidkorejas parlamenta Ārlietu un apvienošanas komitejas priekšsēdētāju līdz ar I.Lībiņu-Egneri tikās arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs un Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Upenieks.

I.Lībiņa-Egnere pauda gandarījumu par abu valstu draudzīgo un konstruktīvo politisko dialogu. Amatpersonas bija vienisprātis, ka aktīvi parlamentārie kontakti palīdz stiprināt sadarbību arī citās jomās. Impulsu tam sniedz arī 2015.gadā Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā atvērtā Latvijas vēstniecība un 2016.gadā ieceltais rezidējošais vēstnieks, uzsvēra I.Lībiņa-Egnere.

Paužot gandarījumu par valstu attiecību pozitīvo dinamiku, Latvijas puse aicināja Dienvidkoreju palielināt investīcijas mūsu valstī, īpaši apstrādes rūpniecībā. Tam jau ir labas iestrādnes, raugoties uz Dienvidkorejas investīcijām metālapstrādes uzņēmumā Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā. Amatpersonas pauda gandarījumu par pieaugošo tirdzniecību starp abām valstīm, it īpaši Latvijas eksporta kāpumu uz Dienvidkoreju. To lielā mērā sekmējis ES-Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības nolīgums, kas stājās spēkā pirms sešiem gadiem.

Kā perspektīvu jomu vēl ciešākai sadarbībai puses uzsvēra tūrismu. To sekmētu arī ciešāka sadarbība gaisa satiksmes jomā, tāpēc atzinīgi raugāmies uz nākamā gada sākumā plānoto tikšanos starp abu valstu transporta nozares ministrijām, apliecināja Saeimas priekšsēdētājas biedre. I.Lībiņa-Egnere norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta aktivizēt sadarbību arī augstākās izglītības jomā, un uzsvēra, ka Latvijas augstskolas piedāvā kvalitatīvu un starptautiski atzītu izglītību. Tāpat amatpersonas pārrunāja iespēju sekmēt sadarbību starp abu valstu zinātniekiem, īpaši tādās nozarēs kā fizika, ķīmijas tehnoloģijas, biotehnoloģijas un elektronika.

Lībiņa-Egnere un J.Upenieks ar Dienvidkorejas pārstāvi pārrunāja gatavošanās procesu 2018.gadā gaidāmajām XXIII Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, Dienvidkorejā. Latvijas Valsts prezidents plāno apmeklēt Dienvidkoreju kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju, tādējādi stiprinot abu valstu politisko dialogu un sekmējot jaunus biznesa kontaktus.

Pārrunājot situāciju Korejas pussalā, puses bija vienisprātis par ANO lomu situācijas noregulēšanā. Amatpersonas pauda gandarījumu, ka, pateicoties ANO un starptautiskās sabiedrības centieniem, gaidāmās XXIII Ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā kļuvušas par miera simbolu.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157690663650146

Video: https://www.youtube.com/watch?v=P3CRyYobXM8