DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Latvija būtiski uzlabo rezultātu ES atkalizmantošanas indeksā - valsts dati tiek atvērti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien publicētajā Eiropas Savienības (ES) datu atkalizmantošanas indeksā Latvija ir iekļuvusi to valstu grupā, kuras strauji sasniegušas progresu atvērto datu jomā – secināts ikgadējā ES mēroga pētījumā par publiskā sektora datu atkalizmantošanu 2017. gadā. Datu atkalizmantošanas pētījumā tiek analizēti faktori, izvērtējot valstu aktivitāti atvērto datu politikas jomā, analizējot atvērto datu portālu funkcijas, kā arī atvērto datu ietekmi uz ekonomiku un sabiedrību. Salīdzinot ar 2016. gada novērtējumu, kurā Latvija starp ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm ierindojās 28.vietā, 2017. gadā Latvija ir progresējusi, ierindojoties 17.vietā, un ir sasniegusi ES vidējos rādītājus viena gada laikā.

Šī pētījuma ietvaros Latvija ir iekļuvusi strauji progresējošo valstu grupā, apsteidzot mūsu kaimiņus Igauniju un Lietuvu. Šāds straujš lēciens ir panākts mērķtiecīgi īstenojot atvērto datu politiku Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadībā.

VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis norāda: "Šāda starptautiska pētījuma rezultāti attēlo gada ietvaros īstenoto pragmātisko virzību atvērto datu politikas ieviešanā, sasniedzot būtisku kāpumu rādītājos, salīdzinot ar citām valstīm. Valsts iestāžu datu pieejamības nodrošināšana iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir daļa no Informācijas sabiedrības padomē apstiprinātā Datos balstītas Sabiedrības ieviešanas rīcības plāna. Nākotnē kā būtisko uzdevumu saskatām valsts un pašvaldību iestāžu aktīvu iesaisti datu atvēršanā un publicēšanā sabiedrībai un uzņēmējiem."

Atvērto datu politikas ietvaros 2017. gada augustā tika publicēts Latvijas atvērto datu portāls (data.gov.lv), kurā publicē valsts iestāžu rīcībā esošo datu kopas. Portālā pieejamie dati ir pieejami mašīnlasāmā formātā, kas ļauj tos izmantot jebkuram interesentam bez maksas. VARAM sadarbībā ar citām valsts iestādēm strādā pie jaunu atvērto datu kopu publicēšanas, nodrošinot to pieejamību sabiedrībai un uzņēmējiem. Šī konteksta ietveros valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja Nacionālo atvērtās pārvaldības rīcības plānu, kas nākotnē sekmēs atvērto datu pārvaldību.

Plašāka informācija par atkalizmantošanas indeksa pētījuma rādītājiem pieejama Eiropas Datu portālā: https://www.europeandataportal.eu/lv/dashboard#2017

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI