DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Publisko ikgadējo pārskatu par valsts kapitālsabiedrību darbības rezultātiem 2016. gadā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) publisko ikgadējo pārskatu par valsts kapitālsabiedrībām un valstij piederošajām kapitāla daļām 2016. gadā, apkopojot uzņēmumu darbības rezultātus pagājušajā gadā un tā ievadot reformas vērtējumu 10. novembra konferencē labas pārvaldības veicināšanai publiskajās kapitālsabiedrībās.

"2016. gads sniedzis atzinīgu vērtējumu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas īstenošanai arī starptautiskā līmenī, 1. jūlijā Latvijai kā pilntiesīgai dalībvalstij iestājoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Šī kvalitātes zīme jau paveiktajam uzliek arī atbildību turpināt uzlabot pārvaldību, darbības efektivitāti un celt aktīvu vērtību, kļūstot par vienu no labās prakses paraugiem arī citām valstīm," tā Pēteris Vilks, PKC vadītājs.

Kopējie valsts kapitālsabiedrību rādītāji 2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, izņemot apgrozījumu un investīcijas, uzrāda augšupejošu tendenci, kas skaidrojams ar kopējās ekonomiskās izaugsmes tempu pieaugumu gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā. Dati rāda, ka būtiski pieaug tādi atdeves rādītāji kā pašu kapitāla un aktīvu atdeve, peļņas un apgrozījuma attiecība, turklāt pieaugums panākts, neraugoties uz apgrozījuma samazinājumu un aktīvu vērtības pieaugumu bilancē. Rentabilitāte pieaugusi no 5% uz 6,3%, pašu kapitāla atdeve – no 4,4% uz 4,9%. Arī dividendēs samaksāts vairāk – 164,4 milj. eiro 2016. gadā, salīdzinot ar 134,5 milj. eiro 2015.gadā.

Darbinieku skaits valsts kapitālsabiedrībās ir stabils, tam 2016. gadā vien nedaudz samazinoties – 2016. gadā valsts kapitālsabiedrībās nodarbināti 52 114 cilvēku, savukārt 2015. gadā 52 723. Arī vidējais atalgojums bijis stabils ar nelielu 1,7% pieaugumu, kas kopumā atpaliek no privātā sektora atlīdzības tendencēm. Pa nozarēm pēc aktīvu apjoma, pašu kapitāla lieluma un apgrozījuma joprojām līderpozīcijas saglabā enerģētika, transports un sakari. Lielākie dividenžu maksātāji ir enerģētikas un mežsaimniecības nozares jeb AS "Latvenergo" un VAS "Latvijas Valsts meži".

Pārskatā iekļauts apraksts par katru no valsts tiešajā izšķirošajā ietekmē esošajām kapitālsabiedrībām, kā arī kopsavilkums par valsts kapitālsabiedrību kopējiem rezultātiem un informācija par progresu saistībā ar stratēģiju izstrādi un citas aktualitātes, t.sk. par nominācijas procesiem, darbības izvērtējumiem, padomju veidošanu, sadarbību ar OECD, organizētājām apmācībām, normatīvo aktu izstrādi un nākotnes plāniem.

10. novembra konferencē kopā ar uzņēmumu vadību, valdes un padomes pārstāvjiem, kapitāla daļu turētājiem, pašvaldībām, domnīcu un korporatīvās pārvaldības ekspertiem, sabiedrības interešu aizstāvības organizācijām un žurnālistiem plānots atskatīties uz paveikto reformas īstenošanā un identificēt vēl darāmo kapitālsabiedrību korporatīvās pārvaldības uzlabošanā. Pasākuma programma ir pieejama un tiešraide būs vērojama PKC mājaslapā – 10. novembrī no plkst. 10.00: http://www.pkc.gov.lv/node/448.

PKC ik gadu publisko valstij piederošo kapitālsabiedrību darbības rezultātus apkopotā pārskatā vienotā datu bāzē, kas pieejami mājaslapā: http://www.valstskapitals.gov.lv/lv/datu-bazes-un-gada-parskati/gada-parskati/.

No 2015. gada 1. jūnija PKC pilda valsts kapitālsabiedrību un valsts kapitāla daļu pārvaldības koordinācijas institūcijas uzdevumus, kas noteikti Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību likumā, tādējādi turpinot jau 2012. gadā aizsākto valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI