DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ministru prezidents: vizītes Indijā mērķis ir paātrināt abu valstu ekonomisko attiecību attīstību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis piektdien, 3. novembrī, Indijā, Delī tikās ar Indijas Ministru prezidentu Narendra Modi (Narendra Damodardas Modi).

Tikšanās laikā tika apspriesta abu valstu sadarbība. M. Kučinskis uzaicināja Indijas premjeru apmeklēt Rīgu nākamgad Latvijas simtgades svinību ietvaros. Ņemot vērā Latvijas un Indijas sadarbības potenciālu augstākās izglītības, informācijas tehnoloģiju, pārtikas un transporta un loģistikas jomās, M.Kučinskis aicināja Indijas premjerministru iespēju atvērt Indijas vēstniecību Rīgā. Abas puses bija vienisprātis, ka šāds solis vēl vairāk aktivizētu abu valstu sadarbību. Ministru prezidents saņēma apliecinājumu, ka tiek izvērtēta iespēja atvērt Indijas vēstniecību Rīgā, pieļaujot, ka tas varētu notikt, sagaidot Latvijas simtgadi.

Runājot par Latvijas un Indijas attiecībām, M. Kučinskis uzsvēra, ka viņa vizītes mērķis ir paātrināt abu valstu ekonomisko attiecību attīstību. Akcentēta tika sadarbība izglītības jomā – katru gadu palielinās Indijas studentu skaits Latvijas augstākās izglītības institūcijās (šajā mācību gadā Latvijā mācās ap 1000 studentu no Indijas). Tika norādīts, ka Latvijā tiek piedāvāta pasaules līmeņa augstākā izglītība tādās jomās kā medicīnā un informācijas tehnoloģijās (IT).  Indijas studenti izvēlas arī tādus studiju virzienus kā datorsistēmas, mehānika un mašīnbūve un aviācijas transports. Latvija ir ieinteresēta vēl vairāk stiprināt sadarbību ar Indijas augstākās izglītības iestādēm, piedāvājot kopīgas studiju programmas, izstrādājot kopīgus projektus, veicinot studentu un darbinieku mobilitāti.

Gan M. Kučinskis, gan N. Modi apstiprināja nepieciešamību intensificēt darbu, lai tiktu parakstīta starpvalstu sadarbības programma augstākās izglītības un zinātnes jomā.

Sarunas laikā uzmanība tika pievērsta arī sadarbībai transporta un loģistikas jomā. Latvija ir ieinteresēta, lai Rīgas osta un tās piedāvātie pakalpojumi tiktu "iezīmēti" no Indijas komersantu puses uz viņu piegāžu un loģistikas pasaules kartes, jo vēlamies attīstīt Indijas kravu piesaisti un tālāku distribūciju uz Eiropu, izmantojot dzelzceļa un ostu infrastruktūru. "Rīgas osta" perspektīvā varētu būt Indijas kravu centrs. Redzam iespēju paplašināt šo sadarbību arī preču plūsmas kustības virzienā uz Indiju, kur redzam savu spēju piedāvāt konkurētspējīgus tranzīta pakalpojumus dažādām preču grupām," sacīja Ministru prezidents.

M. Kučinskis uzturas darba vizītē Indijā no 2. līdz 6. novembrim, un tās laikā viņš tiekas ar Indijas Prezidentu Rāmu Natu Kovindu (Ram Nath Kovind) un Indijas Ministru prezidentu N. Modi, Indijas ministriem, kā arī piedalās uzņēmēju forumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI