DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Plāno grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vakar, 2.novembrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīts Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā*.

Sagatavotā noteikumu projekta mērķis ir pilnveidot noteikumos iekļautās normas atbilstoši ekonomiskai un finanšu situācijai, kā arī ņemot vērā iestāžu izteiktos priekšlikumus veselības aprūpes nozarē.

Ar 2018. 1.janvāri plānots uzlabot ļaundabīgo audzēju sekundāro diagnostiku, nodrošināt ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, atbilstoši papildu piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. Tāpat plānots palielināt ģimenes ārstu kapitācijas naudas apmēru un veikt izmaiņas veselības aprūpes tarifos.

Vienlaikus noteikumu projekts paredz ar 2018. gada 1. jūliju nodrošināt  valsts apmaksātus pozitronu emisijas tomogrāfijas izmeklējumus personām ar aizdomām par ļaundabīgu audzēju noteiktām lokalizācijām.

Noteikums projekts paredz ģimenes ārstu 3 mērķa kritēriju ieviešanu un ietveršanu kapitācijā un to apmaksai. Jau ziņots, lai kapitācijas naudas pieaugums  sasniegtu 1,60 par vienu praksē reģistrētu pacientu papildus plānots palielināt kapitācijas naudas finansējumu par 150 eiro mēnesī, pievienojot 3 mērķa kritērijus:

  • nodrošināt ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu veselības stāvokļa novērtējumu;
  • nodrošināt ģimenes ārsta konsultāciju pieejamību piecu dienu laikā;
  • nodrošināt ģimenes ārsta prakses darbību gan rīta, gan vakara stundās.

Atbilstoši veiktajām izmaiņām noteikumu projektā, plānots uzlabot dienas stacionārā sniegto pakalpojumu kvalitāti, precizējot dienas stacionārā veicamo manipulāciju klāstu. Ņemot vērā pacientu drošības aspektus dienas stacionārā veicamo manipulāciju klāstā nebūs iekļautas manipulācijas, kas saistītas ar lielu risku pacienta veselībai un kurām nepieciešama ilgstoša pēcoperācijas aprūpe.

Savukārt, lai uzlabotu valsts organizētā krūts vēža un dzemdes kalka vēža skrīninga pieejamību, ar grozījumiem paredzēts ne tikai uzlabot valsts organizētā izmeklējuma pieejamību, bet arī risināt problēmsituācijas, kad persona, piemēram, dzīves vietas maiņas dēļ, nav saņēmusi uzaicinājuma vēstuli.

Tāpat noteikumu projekts paredz īstenot ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, paaugstinot vidējo ārstniecības personu darba samaksu: ārstiem un funkcionāliem speciālistiem līdz 1125 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem līdz 675 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām līdz 450 euro. Stacionāra darba samaksa noteikta līdzvērtīgā apmērā papildus nodrošinot diennakts perioda segšanu, piemaksu par nakts darbu, svētku dienu un pagarinātā darba laika segšanu

*Ministru kabineta noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2013.gada 17.decembra noteikumos Nr.1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība""

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI