17. oktobrī, 2017
TĒMA: Satiksme

Nosaka lidojumu nodrošināšanas darbinieku un to apmācību sniedzēju sertificēšanas kārtību

Valdības sēdē, 17.oktobrī apstiprinātie noteikumi par kārtību, kādā tiek organizēta lidojumu nodrošināšanas darbinieku un to apmācību sniedzēju sertificēšana.

Noteikumi noteikts  kārtību, kādā sertificē fiziskās un juridiskās personas un iestādes, kurām ir tiesības sagatavot lidojumu nodrošināšanas darbinieku un lidojumu nodrošināšanas darbinieka instruktoru.

Šobrīd kārtību, kādā sertificē un uzrauga lidojumu nodrošināšanas darbinieku instruktorus regulē Ministru kabineta (MK) 2012.gada 24.jūlija noteikumi Nr.496 ,,Noteikumi par kvalifikācijas prasībām personām, kas sagatavo civilās aviācijas salona apkalpes locekļus un lidojumu nodrošināšanas darbiniekus". Aviācijas apmācības nozarē strādājošie - AS ,,Transporta un sakaru institūts" un SIA "Air Baltic Training" ir izteikušas vēlmi veikt lidojumu nodrošināšanas darbinieku apmācību un ņemot vērā to, ka šobrīd Latvijā nav nacionālā regulējuma, kas noteiktu kārtību, par sertifikāciju un lidojumu nodrošināšanas darbinieku un to apmācību sniedzēju uzraudzības kārtību, izstrādāti minētie valdības  noteikumi.

Vienlaikus noteikumos noteiktas lidojumu nodrošināšanas darbiniekam un lidojumu nodrošināšanas darbinieka instruktoram izvirzāmās prasības, kā arī kārtība, kādā izsniedzama lidojumu nodrošināšanas darbinieka un lidojumu nodrošināšanas darbinieka instruktora apliecība.

Tāpat noteikumi noteiks kārtību, kādā atzīst par Latvijas Republikas teritorijā derīgu citas valsts, t.sk. Eiropas Ekonomikas zonas valsts un Amerikas Savienoto Valstu, izsniegtu lidojumu nodrošināšanas darbinieka apliecību.

Lidojumu nodrošināšanas darbinieki ir civilās aviācijas personāls, kas informē un palīdz gaisa kuģu kapteiņiem, kā arī savāc, izvērtē un pielieto ekspluatācijas dokumentus un datus attiecībā uz visiem lidojumu operatīvās kontroles elementiem. Konvencija par starptautisko civilo aviāciju nosaka vispārīgas prasības, kurām ir jāatbilst lidojumu nodrošināšanas darbiniekiem. Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) dokumentā "Apmācību organizācijas apstiprināšanas rokasgrāmata" dokumentā "Lidojumu nodrošināšanas darbinieku mācību rokasgrāmata" ir noteiktas prasības, kurām ir jāatbilst lidojumu nodrošināšanas darbinieku apmācību sniedzējiem.

Noteikumi nosaka, ka sertifikātu lidojumu nodrošināšanas darbinieku apmācībai, lidojumu nodrošināšanas darbinieka apliecību un lidojumu nodrošināšanas darbinieka instruktora apliecību izsniedz uz nenoteiktu laiku, jo starptautiskie tiesību akti nenosaka minētā sertifikāta un apliecību darbības laiku.