DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ekspertu diskusija: Bibliotēku un bibliotekāru iespējas un loma medijpratības veicināšanā Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO medijpratības un informācijpratības katedra sadarbībā ar partneriem no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Kultūras ministrijas 17. oktobrī no plkst. 12:30 – 14:00 Latvijas Nacionālā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3, organizē ekspertu diskusiju par bibliotēku un bibliotekāru lomu medijpratības veicināšanā Latvijā. Diskusija tiek organizēta UNESCO Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļas ietvaros. Šogad medijpratības un informācijpratības nedēļas tēma ir “Medijpratība un informācijpratība kritiskā laikā – pārdomājot mācību un informācijas vides”.

Arvien biežāk profesionālajā un akadēmiskajā vidē tiek runāts par radikāli jaunām bibliotēku un bibliotekāru iespējām, atbildībām un pienākumiem saistībā ar medijpratību un informācijpratību. Labi attīstīta publisko bibliotēku infrastruktūra Latvijā, līdzšinējais ieguldījums to nodrošinājumā ar informācijas tehnoloģijām, pieredze bibliotekāru apmācības organizēšanā rada bibliotēkās labvēlīgu vidi sabiedrības izglītošanai.

Diskusijas ievadā – LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas pārvaldības nodaļas un Komunikācijas zinātnes nodaļas pētniece Baiba Holma un Guna Spurava stāstīs par līdzšinējās izpētes rezultātiem saistībā ar medijpratību (pētījums "Dzīves meistarība un informācijpratība", kas sagatavots "Pārskata par tautas attīstību" ietvaros) un bibliotekāru lomu tās veicināšanā.

Diskusijā tiks pievērsta uzmanība sekojošiem jautājumiem:

  • Vai un kāpēc Latvijā sabiedrībai ir nepieciešamas jaunas iespējas medijpratības apguvei? Kādas ir sabiedrības vajadzības un gaidas? Vai sabiedrība ir ieinteresēta un gatava izmantot bibliotēku pakalpojumus medijpratības veicināšanā?
  • Vai ir iespējams, ka publiskās bibliotēkas kļūst par lokāla mēroga medijpratības centriem Latvijā? Kas to var veicināt? Kādi tam ir šķēršļi? Kādas bibliotēku funkcijas un bibliotekāru lomas tad būtu noderīgas?
  • Kas varētu  būt bibliotēku potenciālie partneri medijpratības veicināšanā? Kā veicināt sadarbību starp skolām un bibliotēkām, skolotājiem un bibliotekāriem medijpratības veicināšanai?

Turpinājumā diskusijā par šiem jautājumiem aicināti piedalīties nozīmīgāko saistīto jomu eksperti:

  • Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji;
  • Kultūras ministrijas un Izglītības ministrijas pārstāvji;
  • nevalstisko organizāciju pārstāvji izglītības jomā;
  • mediju pārstāvji.

Tēma par bibliotēku un bibliotekāru lomu mediju izglītības nodrošināšanā ir aktuāla ne vien Latvijā. Par ierastu paraksi Eiropā, kā arī cituviet pasaulē kļuvusi bibliotēku potenciāla un infrastruktūras izmantošana mūžizglītības un jo īpaši  medijpratības veicināšanai. UNESCO aicina aktualizēt šos jautājumus arī Latvijā.  Ekspertu diskusijas mērķis – apzinot šī brīža situāciju, iezīmēt turpmākās iespējas un potenciālos ceļus bibliotēku kā medijpratības veicinātāju attīstībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI