DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimā notiks grāmatas “Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture” svinīga atvēršana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 12.oktobrī, Saeimas namā svinīgā pasākumā atvērs Jāņa Tomaševska grāmatu “Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture”. Grāmatas centrā ir notikumi un cilvēki, kas radīja pamatu Latviešu pagaidu nacionālās padomes (LPNP) veidošanai. LPNP uzskata par pirmo nopietno soli neatkarīgas Latvijas dibināšanā.

Pasākumu atklās un klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Tāpat svinīgajā pasākumā uzrunu teiks Valkas pilsētas mērs Vents Armands Krauklis un grāmatas autors Jānis Tomaševskis – vēsturnieks un Latvijas Kara muzeja Otrā pasaules kara vēstures nodaļas vadītājs.

Grāmatā aprakstīti LPNP radīšanas priekšnoteikumi, dibināšana un darbība. Monogrāfijā īpaša uzmanība veltīta Valkai un tās kļūšanai par faktisko Latvijas galvaspilsētu pēc Rīgas krišanas. Valkā sapulcējās latviešu pilsoniskā inteliģence, vienojoties Latvijas valsts dibināšanas centienos. Pētījums hronoloģiski aptver laikposmu no 20.gadsimta sākuma līdz 1918.gada novembrim, kad uz LPNP un Demokrātiskā bloka bāzes tika izveidota Tautas padome, kas pasludināja neatkarīgu Latviju, atzīmē grāmatas autors.

LPNP bija pirmā organizācija, kas Latvijas cilvēkiem un starptautiskajai sabiedrībai ļāva noticēt, ka Latvija var būt apvienota, neatkarīga un demokrātiska valsts.

Grāmatas atvēršana 12.oktobrī notiks Saeimas nama Dzeltenajā zālē Jēkaba ielā 11 un sāksies pulksten 10.35.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI