DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

E-veselības speciālisti turpina doties pie ģimenes ārstiem un kliedēt stereotipus par sistēmas lietošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai sniegtu ģimenes ārstiem atbalstu E-veselības sistēmas lietošanā, noskaidrotu līdzšinējo sistēmas lietošanas pieredzi un uzklausītu ierosinājumus, kā arī kliedētu stereotipus par E-veselības sistēmas pakalpojumiem, Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta (NVD) speciālisti turpina apmeklēt ģimenes ārstu prakses un īstenot seminārus Latvijas reģionos.

Septembrī Veselības ministrijas un NVD pārstāvji devās izbraukuma semināros uz Tukumu, Vārmi un Jelgavu, savukārt oktobrī paredzēti semināri Ogrē, Gulbenē, Valkā, Smiltenē, Daugavpilī, Krāslavā, Rēzeknē un citviet.

Tikšanās laikā tika kliedēti ģimenes ārstu stereotipi par E-veselības sistēmas drošību, kā arī e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšanu. Piemēram, tika skaidrots, ka e-recepti pacientam var nedrukāt, savukārt e-darbnespējas lapas ir iespējams pagarināt un visas ārsta izrakstītās lapas sistēmā ir pieejamas vienuviet.

Vienlaikus ģimenes ārsti atzīst, ka e-darbnespējas lapa ir viegli un ātri aizpildāma, tāpat novērtē, ka E-veselības sistēmā ir redzama informācija par to, vai pacients izrakstītos medikamentus ir iegādājies, kas ir svarīgi, lai nozīmētā ārstēšana būtu efektīva. Ārsti arī atzinīgi novērtēja iespēju E-veselības sistēmā aplūkot diagnostisko izmeklējumu rezultātus.

Kā norāda Linda Freimane, NVD direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos, aizvadīto tikšanos laikā galvenokārt pārrunāti jautājumi par ārstniecības iestāžu esošo informācijas sistēmu pielāgošanu darbam ar E-veselību. Lai ierasto sistēmu varētu lietot arī turpmāk, ārstniecības personas tiek aicinātas sazināties ar tās izstrādātāju iespējami ātrai tās salāgošanai ar E-veselību.

"Lai arī E-veselības sistēmas obligāta izmantošana ir pārcelta uz 2018. gada 1. janvāri, ikvienam ārstam ir būtiski pašam pārliecināties, kāda ir tās lietošana ikdienā. Tāpēc ārsti tiek aicināti uzsākt darbu E-veselības sistēmā vēl brīvprātīgajā periodā, lai janvārī justos droši un pārliecināti par savām E-veselības lietošanas prasmēm – neatkarīgi no tā, vai ārsts lieto konkrētu informācijas sistēmu vai E-veselības portālu", atzīst L. Freimane.

NVD aicina ģimenes ārstu prakses un ārstniecības iestādes pieteikt semināru norisi arī citās Latvijas pilsētās, vēršoties NVD reģionālajās nodaļās un vienlaikus atgādina, ka ārstniecības personām E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv ir pieejama visaptveroša mācību informācija par portāla lietošanu.

Tāpat ārstniecības iestādes un aptiekas tiek aicinātas sniegt informāciju reģionālajām nodaļām, ja tajās ir IT pakalpojumu nodrošinātājs, kas sniedz atbalstu E-veselības ieviešanā, tajā skaitā tehniskā nodrošinājuma jautājumos. Šo informāciju plānots apkopot un aicināt speciālistus uz NVD apmācībām.

Jautājumu par E-veselības portālu gadījumā ārsti ir aicināti zvanīt E-veselības lietotāju atbalsta dienestam pa tālruni 67803301, bet iedzīvotāji – pa tālruni 67803300 (katru dienu no plkst. 8.00 līdz 20.00).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI