DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Nākamgad vairākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Nodokļu reformas ietvaros ar 2018. gada 1. janvāri stājas spēkā būtiskas izmaiņas vairākos nodokļu normatīvajos aktos, tajā skaitā arī Mikrouzņēmumu nodokļa (turpmāk - MUN) likumā. Maksimālais mikrouzņēmumu apgrozījums mainīsies uz 40 000 euro gadā. Tiks mainīta arī kārtība, kādā drīkst nodarbināt mikrouzņēmumu darbiniekus. Izmaiņas paredz, ka turpmāk mikrouzņēmuma darbinieks varēs strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā.

Nodokļu reformas ietvaros tiks mainīts MUN maksātājiem noteiktais apgrozījuma ierobežojums. Iepriekš maksimālais gada apgrozījums bija 100 000 euro, taču, sākot ar 2018.gada 1.janvāri, kalendārajā gadā pieļaujamais apgrozījums nevarēs pārsniegt 40 000 euro.

Likuma pārejas noteikumos paredzēti īpaši nosacījumi tiem nodokļu maksātājiem, kuru apgrozījums 2018. vai 2019.gadā nepārsniedz 52 000 euro. 2018. gadā šādi mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji ir tiesīgi nepiemērot 20 % MUN likmi apgrozījuma ierobežojuma pārsniegumam virs 40 000 euro, ja to apgrozījums 2017.gadā vai apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 40 000 euro.       

Savukārt 2019. gadā šādas tiesības var izmantot tie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kuru apgrozījums 2017.gadā vai apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 40 000 euro. Izmaiņas veiktas arī kārtībā, kādā drīkst nodarbināt mikrouzņēmuma darbiniekus. Fiziskā persona kā MUN maksātāja darbinieks vienlaikus var strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. Sākot ar 2018.gada 1.janvāri, VID vairs nereģistrēs mikrouzņēmuma darbinieku kā darba ņēmēju mikrouzņēmumā, ja tas ir nodarbināts citā mikrouzņēmumā.

VID līdz 2018.gada 1.februārim Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) informēs MUN maksātājus par darbiniekiem, kuri 2017.gada 31.decembrī strādā  arī pie cita MUN maksātāja. Ja MUN maksātāja darbinieki, kuri 2017.gada 31.decembrī ir nodarbināti vairākos mikrouzņēmumos vienlaikus, šādā veidā tiks nodarbināti arī 2019.gadā, tad, aprēķinot mikrouzņēmumu nodokli, mikrouzņēmuma papildus aprēķinātajai 15 % MUN likmei pieskaitīs divus procentpunktus par katru šādu darbinieku un ar 2020.gadu tas zaudēs MUN maksātāja statusu.

Lai uzzinātu par šīm un citām izmaiņām nodokļu reformas ietvaros, aicinām ikvienu privātpersonu vai uzņēmēju apmeklēt VID bezmaksas seminārus visā Latvijā. Tuvākais no tiem notiks jau 10. oktobrī Rīgā. VID tīmekļa vietnē sadaļā "Aktualitātes/Notikumi" pieejama informācija par semināru norises vietām un laikiem, iespēja tiem pieteikties, kā arī iepazīties ar semināru materiāliem.

Plašāka informācija par izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa jomā pieejama VID tīmekļa vietnē un VID informatīvajā materiālā. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 6712000, izvēloties pirmo tēmu "Nodokļi", konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID mājaslapas sadaļā "Kontakti/Uzdot jautājumu VID".

Informācija par nodokļu reformu pieejama Finanšu ministrijas mājaslapā un Saeimas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI