DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

“Zinātnieku naktī 2017” izzināt sajūtas aicina LU Botāniskais dārzs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 29. septembrī, jau divpadsmito reizi Latvijā notiks Zinātnieku nakts. Izzinošu un izklaidējošu programmu no plkst. 18.00 līdz 23.00 zinātnes entuziastiem piedāvās arī Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs.

Visu vakaru Palmu mājas vestibilā darbosies augu fizioloģijas laboratorija "Satausti augu - pūkas, mati, dzeloņi", kas ļaus pārbaudīt savas zināšanas par dažādām augu mikrostruktūrām, kas piešķir augam smaržu vai padara to dzelošu. Purvu laboratorija "Sfagnu gravitācija" iepazīstinās ar sūnām Latvijas purvos un atklās sfagnu pārsteidzošās īpašības. Rudenīgi izklaidējošā radošā darbnīca bērniem "Sajūti kartupeli" būs piemērota mazākajiem "zinātniekiem" un ļaus bērniem citā gaismā ieraudzīt kartupeli, kā arī parotaļāties ar tam piemītošajām īpašībām. LU Botāniskā dārza brīvdabas teritorijā būs iespēja visas maņas pārbaudīt, izejot sajūtu taku "Atver maņas!".

Visu vakaru notiks īpaša tematiskā ekskursijas "Puķu skaņas", kas iepazīstinās ar LU Botāniskā dārza kolekcijā esošiem augiem, kas izmantoti dažādu mūzikas instrumentu veidošanā.

Plkst. 19.00 Palmu mājas subtropu siltumnīcā aicinās uz skaņu paskatīties no filozofa skatu punkta Dr.phil. Inetas Kivles lekcijā "Domātā skaņa". Lekcijā iztirzās jautājumu - kā es zinu, ka skaņa ir arī klusējoša?

Vakars noslēgsies jauno zinātnieku Edgara Nemšes un Pāvela Suska izgudrojuma demonstrāciju koncerta formātā. Mūziķis Mārtiņš Zariņš, klausītājiem iesaistoties, radīs augu skaņu gleznas, kas papildinātas ar citiem mūzikas instrumentiem, vienosies kopīgā melodijā. Koncerta sākums plkst. 21.00.

Aicinām bērnus, skolēnus un vecākus, jauniešus, studentus, seniorus un citus interesentus izmantot iespēju ielūkoties interesantajā un aizraujošajā zinātnieka dzīvē un no jauna atklāt lietas, bez kurām mūsu ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras mums ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem, inovācijām. Iespējams, šajā naktī izdosies pat mazliet ielūkoties nākotnē, iepazīstoties ar jaunām tehnoloģiju idejām, kas ar zinātnieku palīdzību var ienākt mūsu sadzīvē.

Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma ir inovācijas, savukārt Latvijas Universitāte par savu galveno tematu izvēlējusies sajūtas. "Tās ir ne vien maņas - redze, dzirde, garša, oža un tauste -, bet sajūtas to visplašākajā izpratnē." stāsta LU Zinātnes nodaļas projektu vadītāja Ligita Liepiņa.

Zinātnieku naktī LU interesentiem piedāvās apmekēt 23 zinātnes stacijas. Apmeklētāji tajās varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu. Īpašu programmu piedāvās arī Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs, kurā visu pasākuma norises laiku, no plkst. 18.00 līdz 23.00

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi dalībniekiem būs pieejami bez maksas.

Zinātnieku nakts pasākumus koordinē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. Gatavojoties Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei 2022. gadā, tā rekonstrukcijas darbus atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Septembrī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā septembrī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.40 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.90, pieaugušajiem – EUR 3.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI