DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas interesēs ir spēcīga Kohēzijas politika arī pēc 2020. gada

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 21. septembrī, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tikās ar Eiropas Komisijas (EK) Reģionālās attīstības un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāta komisāri Korinu Krecu (Corina Creţu), lai apspriestu Kohēzijas politikas jeb Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) plānus pēc 2020. gada, kā arī esošā ES fondu plānošanas perioda ieviešanu. Ņemot vērā ES līmenī aktuālās diskusijas, pārrunāti arī iespējamie risinājumi Kohēzijas politikas regulējuma vienkāršošanai.

Tikšanās laikā komisāre Korina Krecu pauda atzinību par Latvijas progresu ES fondu ieviešanā esošajā periodā – Latvija ir starp labākajām dalībvalstīm ES mērķtiecīgā un efektīvā finansējuma ieguldīšanā.

ES fondu atbalsts Latvijā ir neatsverams, lai tuvotos ES dzīves kvalitātes standartiem un tādējādi novērstu Latvijas iedzīvotāju emigrāciju uz citām Eiropas valstīm, kā arī veicinātu valstij svarīgas stratēģiskās reformas, piemēram, izglītībā.

Tādēļ Kohēzijas politika un Kopējā lauksaimniecības politika ir Latvijas galvenās prioritātes nākamajam plānošanas periodam no 2020. gada. ES fondi ir svarīgākie ES budžeta instrumenti, kas sistemātiski ļauj risināt reģionāla līmeņa problēmas, vienlaikus nodrošinot sasaisti ar nacionāliem un ES līmeņa mērķiem.

Reģionālās attīstības un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāts ir galvenā ES institūcija, kura īsteno ES līmeņa reģionālo politiku (Kohēzijas politiku) ar mērķi veicināt teritoriālo, sociālo un ekonomisko attīstību, mazinot atšķirības starp ES dalībvalstīm un to reģioniem.

Eiropas līmenī Kohēzijas politika, kuras ietvaros Latvijas saņem ES fondu finansējumu, ir lielākā konkurētspēju un solidaritāti veicinošā politika, kas spēj nodrošināt katram reģionam visvairāk nepieciešamās investīcijas. Latvijā ar Kohēzijas politikas rezultātiem ikkatrs iedzīvotājs saskaras ikdienā – ar modernizēto infrastruktūru, ieguldījumu uzņēmējdarbībā, izglītībā, veselības aprūpē un citur. Latvijai pieejamais ES fondu finansējums 2014. – 2020. gada plānošanas periodā ir 4,4 miljardi eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI